Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Исекотина на раката може да да ја зафати само кожата или посериозно може да се исечени крвни садови, нерви и тетиви што се протегаат веднаш под кожата. Во таков случај, ќе има обилно крварење, губење на чувството и движењето на раката доколку се оштетат основните структури.

 

Како можете да помогнете:

 • Ставете чиста газа на раната и нанесете директен притисок за да го контролирате крварењето.
 • Подигнете и поддржете ја повредената рака.
 • Продолжете со притисокот врз раната додека не престане крварењето.
 • Кога ќе престане крварењето, исчистете ја раната и околината со бетадин.
 • Нанесете антибиотска маст или спреј со широк спектар на дејство, на раната.
 • Ставете стерилна газа и завиткајте со завој.
 • Еднаш дневно раната се дезинфицира и се премачкува со антибиотик, до заздравување.

 

Побарајте хитен медицински третман ако имате:

 • Голема и длабока исеченица
 • Силна болка
 • Профузно крварење
 • Недостасува ткиво
 • Голема отворена рана
 • Вкочанетост, слабост или губење на движења на прстите или раката
 • Отекување на прстите или раката

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Hipoksia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Превенција | Preventiva

Higjiena

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Dg.

Терапија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Diarreja

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Dg.

Sëmundje

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Превенција | Preventiva

Фармакологија и превентивни мерки

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Превенција | Preventiva

Vaksinimi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Dg.

Симптом

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Превенција | Preventiva

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Превенција | Preventiva

Hidratimi adekuat i trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin