Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Убодите од пчела или оса обично се повеќе болни отколку опасни. Почетната остра болка е проследена со благ оток, црвенило и печење. Сепак, повеќекратни каснувања од инсекти може да предизвикаат сериозна реакција. Убодите во устата или грлото е потенцијално опасно бидејќи отокот може да ги попречи дишните патишта. При убод од инсект, важно е да се внимава на знаци на алергиска реакција, што може да доведе до анафилактичен шок.

 

Како може да помогнете:

  • Смири ја жртвата. Ако убодот е видлив, отстранете го или изгребете ја со работ на кредитна картичка или со ноктот. Не користете пинцети бидејќи можете да го притиснете осилото и да внесете повеќе отров во жртвата.
  • Подигнете го погодениот дел ако е можно и нанесете ладна облога како што е облога со мраз за да го минимизирате отокот. Советувајте ја жртвата да го држи компресот врз убоденото место, најмалку десет минути. Кажете и да побара лекарски совет доколку болката и отокот продолжат.
  • Следете ги виталните знаци-ниво на свест, дишење и пулс. Внимавајте на знаци на алергиска реакција, како што се отежнато дишење и/или зацрвенета, отечена, чешачка кожа.
  • Ако жртвата е каснат во устата или вратот, постои ризик од отекување на ткивото во устата и грлото, што ќе предизвика опструкција на дишните патишта. За да го спречите тоа, дајте ѝ на жртвата коцка мраз да држи во уста или чаша ладна вода да пие. Јавете се на брза помош ако почне да се развива оток.
  • Повикајте итна помош ако жртвата покажува знаци на анафилактичен шок, како што се тешкотии со дишењето и  отекување на лицето и вратот. Следете виталните знаци – ниво на свест, дишење и пулс додека чекате да пристигне помош.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Dg.

Симптом

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Превенција | Preventiva

Testet e depistimit

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e dytë)

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Diarreja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Превенција | Preventiva

Општ медицински преглед

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Dg.

Болест

Превенција | Preventiva

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve kardiovaskulare

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Dg.

Sëmundje

Dg.

Дијагноза

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Dg.

Лекарски преглед

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација