Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Нападот – исто така наречен конвулзија – се состои од неволни контракции на многу мускули во телото. Состојбата се должи на нарушување на електричната активност на мозокот. Нападите обично резултираат со губење или оштетување на свеста. Најчеста причина е епилепсијата. Други причини вклучуваат повреда на главата, одредени болести кои го оштетуваат мозокот, недостаток на кислород или гликоза во мозокот и ингестија на одредени токсини, вклучувајќи алкохол или дрога. Епилептичните напади се резултат на повторени, големи нарушувања на активноста на мозокот. Овие напади можат да бидат ненадејни и драматични. Непосредно пред нападот, жртвата може да има краток период на предупредување (аура)  на пример, чудна сензација или необичен мирис или вкус. Без оглед на причината за нападот, грижата секогаш треба да вклучува одржување на отворени и чисти дишни патишта и следење на виталните знаци на жртвата – ниво на реакција, дишење и пулс. Исто така, ќе треба да ја заштитите жртвата од понатамошни повреди за време на нападот и да организирате соодветна дополнителна нега откако ќе закрепне.

 

Знаци на епилептичен напад:

 • Ненадејно губење на свеста
 • Жртвата станува ригидна и го заоблува грбот
 • Дишењето може да биде бучно и да стане тешко – усните може да покажат сива сина нијанса (цијаноза)
 • Почнуваат конвулзивни движења
 • Плунка може да се појави на устата и може да биде обоена со крв ако усните или јазикот биле каснати
 • Можно губење на контролата на мочниот меур или дебелото црево
 • Мускулите се релаксираат и дишењето станува нормално; жртвата ја обновува свеста, обично во рок од неколку минути. Може да се чувствува зашеметен или да се однесува чудно.
 • По нападот, жртвата може да се чувствува уморена и да заспие во длабок сон

 

Како можете да помогнете:

 • Направете простор околу жртвата и замолете ги случајните минувачи да се оддалечат. Отстранете ги потенцијално опасните предмети, како што се топли пијалоци и остри предмети. Забележете го времето кога започна кризата.
 • Заштитете ја главата на жртвата од блиските предмети; ако е можно, ставете меки облоги, како што се крпи, завиткани под или околу вратот. Ако е потребно, олабавете ја тесната облека околу вратот.
 • Не го поместувајте повреденото лице освен ако е во непосредна опасност или повраќа.
 • Не ставајте ништо во неговата уста и не обидувајте се да го држите за време на напад.
 • Кога ќе престанат конвулзивните движења, отворете ги дишните патишта на жртвата и проверете дали дише. Ако дише, ставете го во положба за опоравување.
 • Следете ги неговите витални знаци – ниво на свест, дишење и пулс – додека не закрепне. Запишете колку траеше кризата.

 

Јавете се на итна помош ако:

 • Жртвата има или имала повторени напади.
 • Жртвата не е свесна и не ја знае причина за нападот.
 • Ако нападот продолжува повеќе од пет минути.
 • Жртвата е во несвест повеќе од десет минути.
 • Жртвата се здобила со повреда во друг дел од телото.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Превенција | Preventiva

Vaksinimi

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e dytë)

Превенција | Preventiva

Хигиена

Dg.

Превенција

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Hipoksia

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Превенција | Preventiva

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Превенција | Preventiva

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Превенција | Preventiva

Higjiena mendore

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Превенција | Preventiva

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Превенција | Preventiva

Редовен и квалитетен сон

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Превенција | Preventiva

Скрининг тестовите

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви