Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Медузите, морските анемони и коралите можат да предизвикаат убоди. Нивниот отров се наоѓа во убодните клетки кои се лепат за кожата на жртвата. Повеќето морски видови кои се наоѓаат во умерените региони не се опасни. Сепак, некои тропски морски суштества можат да предизвикаат сериозно труење. Смртта може да резултира од парализа на градните мускули и ретко од анафилактичен шок.

 

Како може да помогнете:

  • Охрабрете ја жртвата да седне или да легне. Измијте ја областа со обилни количини оцет за да ги отстраните убодните клетки (нематоцисти) или да го деактивирате отровот.
  • За да ја смирите болката откако ќе се деактивира отровот, натопете ја погодената област во топла вода.
  • Повикајте брза помош.
  • Следете ги виталните знаци- ниво на свест, дишење и пулс. Внимавајте на знаци на алергиска реакција, како што е отежнато дишење.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Здравје | Shëndet

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Фармакологија | Farmakologjia

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Dg.

Здравственото знаење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Здравје | Shëndet

Вакцинација

Разни теми | Tema të ndryshme

Ndikimi i teknologjisë në kujdesin shëndetësor!

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Dg.

Njohurija shëndetësore

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Режим на исхрана (Диета) при дијареа

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Здравје | Shëndet

Hidratimi adekuat i trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Dg.

Simptom

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Dg.

Симптом

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Dg.

Лекарски преглед

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот