Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Pickimet e bletëve ose grerëzave zakonisht janë më të dhimbshme sesa të rrezikshme. Dhimbja fillestare e mprehtë pasohet nga ënjtje e lehtë, skuqje dhe djegie. Megjithatë, pickimet e shumta të insekteve mund të shkaktojnë një gjendje serioze. Pickimet në gojë ose në fyt janë potencialisht të rrezikshme sepse ënjtja mund të pengojë rrugët e frymëmarrjes. Kur pickoheni nga një insekt, është e rëndësishme të vëzhgoni për shenja të një reaksioni alergjik, i cili mund të çojë në shok anafilaktik.

 

Si mund të ndihmoni:

  • Qetësojeni viktimën. Nëse thumbi është i dukshëm, hiqeni atë ose gërvishteni me buzën e një karte krediti ose me thoin tuaj. Mos përdorni piskatore pasi mund të shtrydhni thumbin dhe të injektoni më shumë helm në viktimë.
  • Ngrini pjesën e prekur nëse është e mundur dhe aplikoni një kompresë të ftohtë siç është një pako akulli për të minimizuar ënjtjen. Këshillojeni viktimën që të mbajë kompresën në zonën e pickuar për të paktën dhjetë minuta. Tregojini asaj që të kërkojë këshilla mjekësore nëse dhimbja dhe ënjtja vazhdojnë.
  • Monitoroni shenjat vitale – nivelin e vetëdijes, frymëmarrjen dhe pulsin. Shikoni për shenja të një reaksioni alergjik, të tilla si vështirësi në frymëmarrje dhe/ose lëkurë të skuqur, të ënjtur dhe kruarje.
  • Nëse viktima kafshohet në gojë ose në qafë, ekziston rreziku i ënjtjes së indeve në gojë dhe në fyt, duke shkaktuar pengim të rrugëve të frymëmarrjes. Për ta parandaluar këtë, jepini të dëmtuarit një kub akulli për të thithur ose një gotë ujë të ftohtë për të pirë. Telefononi ndihmën e shpejtë nëse ënjtja fillon të zhvillohet.
  • Telefononi ndihmën e shpejtë nëse viktima shfaq shenja të shokut anafilaktik, të tilla si vështirësi në frymëmarrje dhe/ose ënjtje të fytyrës dhe qafës. Monitoroni shenjat vitale – nivelin e vetëdijes, frymëmarrjen dhe pulsin ndërsa prisni që të vijë ndihma.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Превенција | Preventiva

Higjiena mendore

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Превенција | Preventiva

Ментална хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Превенција | Preventiva

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Превенција | Preventiva

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Dg.

Sëmundje

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Hipoksia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Превенција | Preventiva

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Dg.

Preventiva

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Превенција | Preventiva

Соодветна хидратација на телото

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Превенција | Preventiva

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Dg.

Diagnoza

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Dg.

Дијагноза

Dg.

Njohurija shëndetësore