Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Помеките структури околу коските и зглобовите – лигаментите, мускулите и тетивите – може да се повредат на неколку начини. Повредите на овие меки ткива најчесто се нарекуваат истегнувања и исчашувања. Тие се појавуваат кога ткивото е претерано истегнато и делумно или целосно скинати (руптура) од насилни или ненадејни движења. Поради оваа причина, исчашувањето и истегнувањето често се поврзуваат со спортот.

 

Знаци на повреда:

  • Болка и осетливост
  • Тешкотии при поместување на оштетениот дел, особено ако се работи за зглоб
  • Оток и модринки во областа

 

Како можете да помогнете:

  • Помогнете и на жртвата да седне или да легне. Поддржете го повредениот дел во удобна положба, по можност подигната.
  • Оладете ја областа на повредата со нанесување на ладна облога, како што е пакет со мраз завиткан во крпа. Ова помага да се намали отокот, модринките и болката.
  • Завиткајте со еластичен завој околу областа.
  • Поддржете го повредениот дел во подигната положба за да помогнете да се минимизираат модринките и отокот во областа.
  • Проверете ја циркулацијата низ завоите на секои десет минути. Ако циркулацијата е нарушена, олабавете ги завоите.
  • Ако болката е силна или жртвата не може да го користи повредениот дел, советувајте ја жртвата да ја одмори повредата и потоа побарајте лекарска помош за да провери дали има скинати лигаменти и тетиви.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Здравје | Shëndet

Редовен и квалитетен сон

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Фармакологија | Farmakologjia

Фармакологија и превентивни мерки

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Dg.

Здравственото знаење

Здравје | Shëndet

Вакцинација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Dg.

Mjekët

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Dg.

Diagnoza

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Dg.

Njohurija shëndetësore

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Здравје | Shëndet

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Фармакологија | Farmakologjia

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Dg.

Лекарски преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Dg.

Terapia

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Здравје | Shëndet

Testet e depistimit

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Разни теми | Tema të ndryshme

Влијанието на технологијата врз здравствената заштита!

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Здравје | Shëndet

Hidratimi adekuat i trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества