Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Оваа состојба се јавува кога нивото на шеќер во крвта паѓа под нормалата. Се карактеризира со брзо влошување на нивото на свест. Хипогликемија се развива ако рамнотежата на инсулин-шеќер е неточна; на пример, кога лице со дијабетес пропушта оброк или вежба премногу. Ова е вообичаено кај лице со новодијагностициран дијабетес, бидејќи тие учат да го балансираат нивото на шеќер. Луѓето со дијабетес можат да носат сопствена опрема за тестирање на крвта за да го проверат нивото на шеќер во крвта, како и нивните лекови за инсулин, за да бидат добро подготвени за итни случаи; на пример, многумина носат шеќер, бонбони или туба со гликозен гел. Ако хипогликемичниот напад е во напредна фаза, свеста може да биде нарушена и треба да побарате итна помош.

 

Знаци на хипогликемија:

 • Историја на дијабетес – самата жртва може да го препознае почетокот на хипогликемичен напад
 • Слабост или глад
 • Конфузија и ирационално однесување
 • Поти со ладна, мрсна кожа
 • Забрзан пулс
 • Палпитации и тремор на мускулите
 • Влошено ниво на одговор
 • Губење на свеста

 

 

Како можете да помогнете:

 • Помогнете и на жртвата да седне, дајте 10 грама гликоза – на пример, ставете две лажички шеќер во чаша вода или овошен сок. Може да му се дават и слатки бонбони како чоколадо.
 • Оставете го да се одмори додека не се чувствува подобро. Земете го неговиот комплет за тест за гликоза и проверете го нивото на гликоза. Следете го додека не се опорави целосно.
 • Ако свеста е нарушена, не и давајте на жртвата ништо да јаде или пие.
 • Ако состојбата на жртвата не се подобри, јавете се на итна помош и следете ги виталните знаци, нивото на свест, дишењето и пулсот додека чекате да пристигне помош.
 • Ако лицето изгуби свест и не е дише, започнете со кардиопулмонална реанимација., додека стигнува помошта.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Здравје | Shëndet

Хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik

Здравје | Shëndet

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Здравје | Shëndet

Вакцинација

Dg.

Симптом

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Здравје | Shëndet

Скрининг тестовите

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Здравје | Shëndet

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dehidratimi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Здравје | Shëndet

Редовен и квалитетен сон

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Здравје | Shëndet

Ментална хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e dytë)

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Здравје | Shëndet

Testet e depistimit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Разни теми | Tema të ndryshme

Ndikimi i teknologjisë në kujdesin shëndetësor!

Dg.

Diagnoza

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол