Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Нормалната телесна температура варира, но приближно e до 37ºC. Треска генерално се дефинира како температура над 38ºC. Обично е предизвикана од бактериска или вирусна инфекција и може да биде придружена со болка во увото, воспалено грло, сипаници, менингитис или локална инфекција како што е апсцес. Кај малите деца, треската може да биде симптом или претходник на сериозна болест.

 

Знаци на висока телесна температура:

 • Зголемена телесна температура над 38ºC
 • Бледило; жртвата може да чувствува студ, треперење на телото и забите
 • Топла, зацрвенета кожа и потење
 • Главоболка
 • Генерализирана болка

 

 

Како можете да помогнете:

 • Чувајте ја жртвата покриена и удобна – по можност на кревет со лесна покривка.
 • Дајте и многу течности да пие за да ги замени телесните течности изгубени со потење.
 • Ако детето изгледа немирно или болно, може да ја земе препорачаната доза на сируп од ацетаминофен (не аспирин). Возрасен човек може да ја земе препорачаната доза на ацетаминофен или ибупрофен или свој лек против болка и висока температура.
 • Следете ги виталните знаци на жртвата – нивото на свест, дишењето, пулсот и температурата – додека не закрепне.
 • Ако сте загрижени за состојбата на жртвата, однесете го на лекар.
 • Ако треската трае долго или ако се појават други симптоми, консултирајте се со лекар за дијагноза и третман.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Dg.

Дијагноза

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Regjimi ushqimor (Dieta) në rast diarreje

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Здравје | Shëndet

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Здравје | Shëndet

Testet e depistimit

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Dg.

Simptom

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Dg.

Preventiva

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Здравје | Shëndet

Hidratimi adekuat i trupit

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Здравје | Shëndet

Ментална хигиена

Здравје | Shëndet

Хигиена

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Dg.

Лекари

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Dg.

Diagnoza

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi