Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

  • Gjunjëzohuni pranë viktimës në nivelin e gjoksit. Vendoseni shpatullën e njërës dorë në qendër të gjoksit të viktimës. Ju mund të identifikoni pozicionin e duhur të dorës për ngjeshjet e gjoksit edhe mbi veshjen e viktimës.
  • Vendoseni dorën në fund të sternumin ose pjesën e sipërme të barkut në fillim te kockës dë sternumit.
  • Vendoseni pëllëmbën e dorës tjetër mbi dorën e parë dhe ndërthurni gishtat.
  • Duke u mbështetur mbi viktimën, me krahë të drejtë, shtypni vertikalisht në sternum dhe shtypni gjoksin për të paktën 5 cm. Lëshoni presionin pa hequr duart nga gjoksi i tij. Lëreni gjoksin të kthehet plotësisht përpara se të bëni kompresimin tjetër.
  • Kompresoni gjoksin 30 herë me një shpejtësi prej të paktën 100 ngjeshje në minutë. Koha e nevojshme për kompresim dhe lëshim duhet të jetë afërsisht e njëjtë.
  • Hapni rrugët e frymëmarrjes me një manovër koke-anim-mjekër-ngritje: vendosni njërën dorë në ballë dhe dy gishtat e dorës tjetër nën kreshtën kockore të mjekrës dhe ngrini mjekrën. Lëvizni dorën nga balli poshtë për të shtrënguar pjesën e butë të hundës me gishtin tregues dhe gishtin e madh. Lëreni gojën e viktimës të hapet.
  • Merrni frymë. Vendosni buzët rreth gojës së viktimës. Fryni në gojën e viktimës derisa gjoksi të ngrihet. Një frymëmarrje e plotë shpëtimi duhet të zgjasë një sekondë. Nëse gjoksi nuk ngrihet, mund t’ju duhet të rregulloni pozicionin e kokës.
  • Duke mbajtur kokën ulur dhe mjekrën lart, hiqni gojën nga goja e viktimës dhe shikoni që gjoksi i tij të bjerë. Nëse gjoksi i tij ngrihet dukshëm gjatë fryrjes dhe bie plotësisht kur i lëshoni gojën, ju keni dhënë një frymë shpëtimi. Jepni një frymë të dytë shpëtimtare.
  • Vazhdoni ciklin e 30 ngjeshjeve të gjoksit të ndjekura nga 2 frymëmarrje shpëtimi derisa të arrijë ndihma e urgjencës, ose ndaloni nëse viktima shfaq shenja të rifitimit të vetëdijes, si kollitja, hapja e syve, lëvizja e qëllimshme dhe fillimi i frymëmarrjes normale.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Превенција | Preventiva

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Превенција | Preventiva

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Dg.

Simptom

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Превенција | Preventiva

Të ushqyerit e shëndetshëm

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Превенција | Preventiva

Скрининг тестовите

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik

Dg.

Превенција

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Превенција | Preventiva

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e dytë)

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Dg.

Terapia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација