Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

  • Клекнете покрај жртвата на ниво со неговите гради. Ставете ја дланката од едната рака на центарот на градите на жртвата. Можете да ја идентификувате правилната положба на рацете за компресија на градниот кош и преку облеката на жртвата.
  • Ставете ја раката на градната коска на жртвата во долниот врв на градната коска или горниот дел над стомакот.
  • Ставете ја дланката од другата рака на врвот на првата рака и спојте ги прстите.
  • Наведнувајќи се над жртвата, со исправени раце, притиснете вертикално на градната коска и притиснете ги градите за најмалку 5 см. Ослободете го притисокот без да ги тргнете рацете од неговите гради. Оставете ги градите целосно да се вратат нагоре пред да ја направите следната компресија.
  • Стиснете ги градите 30 пати со брзина од најмалку 100 компресии во минута. Времето потребно за компресија и ослободување треба да биде приближно исто.
  • Отворете ги дишните патишта со маневар за навалување на главата-кревање брадата: ставете ја едната рака на челото и два прста од другата рака под коскениот врв на брадата. Поместете ја раката на челото надолу за да го штипнете мекиот дел од носот со прстот и палецот. Оставете ја устата на жртвата да се отвори.
  • Вдишете и ставете ги усните околу устата на жртвата. Дувајте во устата на жртвата додека не се издигнат градите. Целосниот здив за спасување треба да трае една секунда. Ако градите не се кренат, можеби ќе треба да ја прилагодите положбата на главата.
  • Држејќи ја главата надолу и брадата нагоре, извадете ја устата од устата на жртвата и гледајте дали му паѓаат градите. Ако градите му се креваат забележливо додека дувавте и целосно паѓат кога му ја ослободувате устата, вие сте дале спасувачки здив. Дајте втор живот спасувачки здив.
  • Продолжете со циклусот од 30 компресии на градниот кош, проследени со 2 спасувачки вдишувања додека пристигне итна помош или престанувате ако жртвата покажува знаци на враќање на свеста, како што се кашлање, отворање на очите, намерно движење и почнува нормално да дише.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Dg.

Здравственото знаење

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Разни теми | Tema të ndryshme

Faktorët gjenetikë dhe ndikimi i tyre në shëndet

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dehidratimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Dg.

Дијагноза

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Здравје | Shëndet

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Dg.

Njohurija shëndetësore

Разни теми | Tema të ndryshme

Генетски фактори и нивното влијание на здравјето

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Здравје | Shëndet

Скрининг тестовите

Фармакологија | Farmakologjia

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve kardiovaskulare

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Здравје | Shëndet

Hidratimi adekuat i trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Епилептичен напад

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Здравје | Shëndet

Редовен и квалитетен сон

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Regjimi ushqimor (Dieta) në rast diarreje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Dg.

Симптом

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Фармакологија | Farmakologjia

Фармакологија и превентивни мерки

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Dg.

Diagnoza