Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Алкохолот е напиток кој ја намалува активноста на централниот нервен систем – особено мозокот. Долготрајното или прекумерното внесување на алкохол може сериозно да ги наруши сите физички и ментални функции, а лицето може да потоне во длабока несвест. Постојат и други ризици за жртва од труење со алкохол. На пример: несвесна жртва може да вдиши и да се задави од повраќање; алкохолот ги проширува  крвните садови, така што телото губи топлина и може да се развие хипотермија. Жртвата која мириса на алкохол може да биде погрешно дијагностицирана и да не добие соодветен третман за основната причина за несвест, како што е повреда на главата, мозочен удар, срцев удар или хипогликемија.

 

Како можете да помогнете:

  • Покријте го повредениот со палто или ќебе за да го заштитите од студот.
  • Проценете ја жртвата за какви било повреди, особено повреди на главата.
  • Повикајте итна помош.
  • Следете ги виталните знаци – ниво на свест, пулс и дишење.
  • Ако престане да дише, започнете со кардиопулмонална реанимација.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Епилептичен напад

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Здравје | Shëndet

Редовен и квалитетен сон

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Здравје | Shëndet

Hidratimi adekuat i trupit

Здравје | Shëndet

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Dg.

Здравственото знаење

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Здравје | Shëndet

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Разни теми | Tema të ndryshme

Генетски фактори и нивното влијание на здравјето

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Разни теми | Tema të ndryshme

Влијанието на технологијата врз здравствената заштита!

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Здравје | Shëndet

Ментална хигиена

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Dg.

Симптом

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Dg.

Лекари

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Здравје | Shëndet

Хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale