Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Ако секундарниот (возрасен) преден заб испадне, треба што поскоро да се засади на негово место. Нежно исплакнете ја со вода нечистотијата пред да ја вратите во алвеолот. Ако тоа не е можно, замолете го повредениот да го држи забот  под јазикот и да биде внимателен да не го голтне. Алтернативно, ставете го во мала чаша со млеко за да не се исуши.

Како можете да помогнете:

  • Нежно вратете го забот на свое место. Потоа нека притисне една газа со долните и горните заби за да го држи забот на место.
  • Не чистете ги месните остатоци во алвеолата, може да го оштетите ткивото, намалувајќи ја можноста за реимплантација.
  • Побарајте од жртвата да го држи забот цврсто на место.
  • Потоа испратете го на стоматолог или болница.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Разни теми | Tema të ndryshme

Генетски фактори и нивното влијание на здравјето

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Здравје | Shëndet

Хигиена

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Здравје | Shëndet

Вакцинација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Разни теми | Tema të ndryshme

Faktorët gjenetikë dhe ndikimi i tyre në shëndet

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Diarreja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Здравје | Shëndet

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Фармакологија | Farmakologjia

Фармакологија и превентивни мерки

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Dg.

Здравственото знаење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Dg.

Симптом

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Здравје | Shëndet

Ментална хигиена

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Dg.

Лекари

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка