Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Temperatura normale e trupit ndryshon por afërsisht është deri në 37ºC. Ethet në përgjithësi përkufizohen si një temperaturë mbi 38ºC. Zakonisht paraqitet nga një infeksioni bakterial ose viral dhe mund të shoqërohet me dhimbje të veshit dhe fytit, paraqitet si shkak i lisë së dhenve, meningjitit ose një infeksioni lokal si abscesi. Tek fëmijët e vegjël, ethet mund të jenë simptomë ose pararendëse e një sëmundjeje të rëndë.

 

Shenjat e temperaturës së lartë të trupit:

 • Rritja e temperaturës së trupit mbi 38ºC
 • Zbehje; viktima mund të ndjejë të ftohtë, të dridhura dhe ti kërcëllijnë dhëmbët
 • Lëkurë e ngrohtë, e skuqur dhe djersitje
 • Dhimbje koke
 • Dhimbje e përgjithësuar

 

 

Si mund të ndihmoni:

 • Mbajeni viktimën të mbuluar dhe të rehatshëm – mundësisht në një shtrat me një mbulesë të lehtë.
 • Jepini shumë lëngje për të pirë për të zëvendësuar lëngjet e trupit të humbura nga djersitja.
 • Nëse fëmija duket i shqetësuar ose i sëmurë, ai mund të marrë dozën e rekomanduar të shurupit të acetaminofenit (jo aspirinë). Një i rritur mund të marrë dozën e rekomanduar të acetaminofen ose ibuprofen ose qetësuesin e tij të dhimbjes dhe temperaturës së lart.
 • Monitoroni shenjat vitale të viktimës – nivelin e vetëdijes, frymëmarrjen, pulsin dhe temperaturën – derisa të shërohen.
 • Nëse jeni të shqetësuar për gjendjen e viktimës, dërgojeni te mjeku.
 • Nëse ethet zgjasin për një kohë të gjatë ose shfaqen simptoma të tjera, konsultohuni me një mjek për diagnozë dhe trajtim.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Здравје | Shëndet

Редовен и квалитетен сон

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Здравје | Shëndet

Скрининг тестовите

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Здравје | Shëndet

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Dg.

Лекари

Dg.

Diagnoza

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Режим на исхрана (Диета) при дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Епилептичен напад

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Разни теми | Tema të ndryshme

Faktorët gjenetikë dhe ndikimi i tyre në shëndet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Здравје | Shëndet

Higjiena mendore

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Dg.

Njohurija shëndetësore

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Здравје | Shëndet

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Dg.

Превенција

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Dg.

Болест

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dehidratimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Здравје | Shëndet

Хигиена

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Dg.

Preventiva

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja