Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Овие проблеми најчесто се должат на иритација на дигестивниот систем. Дијареата и повраќањето можат да бидат предизвикани од повеќе различни организми, вклучувајќи вируси, бактерии и паразити. Тие обично произлегуваат од конзумирање на контаминирана храна или вода, но инфекцијата може да се пренесе  и од човек на човек. Добрата хигиена помага да се спречи заразна дијареа. Повраќање и дијареа може да се појават одделно или заедно. И двете состојби може да предизвикаат телото да губи витални течности и соли, што резултира со дехидрација. Кога ќе се појават заедно, ризикот од дехидрација е зголемен и може да биде сериозен, особено кај доенчиња, мали деца и постари лица. Целта на третманот е да се спречи дехидрација со давање чести голтки вода или незасладен овошен сок, дури и ако жртвата повраќа.

 

Знаци:

  • Гадење
  • Повраќање и подоцна дијареа
  • Болки во стомакот
  • Треска

 

 

Како можете да помогнете:

  • Смирете ја жртвата ако повраќа, земете топла влажна крпа за да и го избрише лицето.
  • Помогнете му да седне и кога ќе престане повраќањето дајте му вода, незасладен овошен сок или замена на електролити за да пие полека и често.
  • Кога жртвата повторно е гладна, советувајте ја да јаде лесно сварлива храна како тестенини, леб или компири во првите 24 часа.
  • Не давајте на жртвата лекови против повраќање и против дијареа без консултација со лекар.
  • Ако повраќањето и/или дијареата се тешки, или жртвата има болка во градите, отежнато дишење или силна абдоминална болка, побарајте лекарска помош.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Dg.

Терапија

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Здравје | Shëndet

Хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Здравје | Shëndet

Higjiena

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Здравје | Shëndet

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Dg.

Дијагноза

Dg.

Simptom

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Dg.

Sëmundje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Здравје | Shëndet

Редовен и квалитетен сон

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Regjimi ushqimor (Dieta) në rast diarreje

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Разни теми | Tema të ndryshme

Генетски фактори и нивното влијание на здравјето

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Здравје | Shëndet

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Фармакологија | Farmakologjia

Фармакологија и превентивни мерки

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Епилептичен напад

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Разни теми | Tema të ndryshme

Faktorët gjenetikë dhe ndikimi i tyre në shëndet

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska