Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Një gjymtyrë që është pjesërisht ose plotësisht e amputuar, në shumicën e rasteve mund të ribashkohet përsëri me mikrokirurgji. Është jetike që viktima dhe pjesa e amputuar të dërgohen në spitalin më të afërt sa më shpejt të jetë e mundur. Një gjendje shoku është e mundur dhe duhet trajtuar.

 

Si mund të ndihmoni:

  • Kontrolloni humbjen e gjakut duke ushtruar presion të drejtpërdrejtë dhe duke ngritur pjesën e dëmtuar mbi zemrën e viktimës.
  • Vendosni garzë sterile ose një leckë të pastër mbi plagë dhe sigurojeni atë me një fashë. Nëse jeni të trajnuar për të përdorur një turne, mund të jetë i përshtatshëm.
  • Тrajtojeni viktimën për gjendje shoku.
  • Telefononi për ndihmë urgjente. Tregojini dispeçerit se është përfshirë një amputim.
  • Monitoroni shenjat vitale – nivelin e vetëdijes, frymëmarrjen dhe pulsin ndërsa prisni të arijë ndihma e shpejtë.
  • Mos e lani pjesën e amputuar.
  • Mbështilleni pjesën e prerë me mbështjellës plastik ose një qese plastike.
  • Mbështilleni paketimin me garzë ose një leckë të butë dhe vendoseni në një tas të mbushur me akull të grimcuar dhe ujë.
  • Mos e vendosni pjesën e amputuar direkt në akull.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Епилептичен напад

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Здравје | Shëndet

Општ медицински преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Здравје | Shëndet

Higjiena mendore

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Dg.

Лекари

Здравје | Shëndet

Vaksinimi

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Разни теми | Tema të ndryshme

Генетски фактори и нивното влијание на здравјето

Здравје | Shëndet

Соодветна хидратација на телото

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Diarreja

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Здравје | Shëndet

Ментална хигиена

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Здравје | Shëndet

Të ushqyerit e shëndetshëm

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Dg.

Simptom

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Dg.

Terapia

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës