Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Në këtë gjendje, indet e ekstremiteteve, zakonisht gishtat e duarve dhe këmbëve, ngrijnë për shkak të temperaturave të ulëta. Në raste më të rënda, kjo ngrirje mund të çojë në humbje të përhershme të ndjeshmërisë, vdekje të indeve dhe gangrenë. Përshkak se enët e gjakut dhe indet e buta dëmtohen përgjithmonë. Njerëzit që nuk mund të lëvizin për të rritur qarkullimin në të gjithë trupin janë veçanërisht të ndjeshëm ndaj ngricave. Në shumë raste, ngrirja shoqërohet me hipotermi dhe kjo gjendje kërkon kujdesin e duhur mjekësor.

 

Shenja të ngrirjes:

 • Në fillim, ndjenjë ” thumbimesh”.
 • Zbehja e ndjekur me ngurtësi.
 • Ngurtësimi i lëkurës.
 • Ndryshimi i ngjyrës së lëkurës në zonën e prekur: fillimisht e bardhë, më pas me lara dhe blu.
 • Gjatë rikuperimit, lëkura mund të jetë e kuqe, e ngrohtë, e lënduar dhe me flluska.
 • Aty ku ka gangrenë, indi mund të bëhet i zi për shkak të humbjes së furnizimit me gjak.

 

Si mund të ndihmoni:

 • Zhvendoseni viktimën në ngrohtësi përpara se të ngrohni më tej zonën e prekur nga ngrica.
 • Mos e vendosni pjesën e prekur pranë nxehtësisë direkte.
 • Mos u përpiqni të shkrini pjesën e prekur derisa të mos ketë rrezik për ngrirje të përsëritur.
 • Pasi ta çoni viktimën në një dhomë të ngrohtë, hiqni butësisht unazat, çizmet dhe çdo gjë tjetër që e shtrëngon atë. Shmangni fërkimin e zonës së prekur nga ngrica, pasi kjo mund të dëmtojë lëkurën dhe indet e tjera.
 • Vishni viktimën me rroba të thata dhe të ngrohta.
 • Vendosni pjesët e prekura në ujë të vakët nën 38 °C. Thajni butësisht dhe aplikoni garzë dhe mbështilleni lehtë me një fashë.
 • Ngrini gjymtyrën e prekur për të reduktuar ënjtjen. Një i rritur mund të marrë dozën e rekomanduar të acetaminofenit, ose barnën e tij kundër dhimbjes, dhe një fëmijë, dozën e rekomanduar të shurupit të acetaminofenit (jo aspirinë). Merrni dhe dërgoni viktimën në spital.

 

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Превенција | Preventiva

Хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Скрининг тестовите

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Dg.

Лекарски преглед

Превенција | Preventiva

Редовен и квалитетен сон

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Dg.

Mjekët

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Dg.

Здравственото знаење

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Dg.

Лекари

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Hipoksia

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dehidratimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Превенција | Preventiva

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Превенција | Preventiva

Testet e depistimit

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок