Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Високиот шеќер во крвта (хипергликемија) може да се развива бавно со часови или денови. Ако не се лекува, хипергликемијата ќе резултира со губење на свеста (дијабетична кома) и затоа бара итно болничко лекување.

 

Знаци на хипергликемија:

  • Топла, сува кожа
  • Забрзан пулс и дишење
  • Сладок здив и прекумерна жед
  • Поспаност, што доведува до губење на свеста доколку не се лекува

 

Како можете да помогнете:

  • Проверете го нивото на шеќер во крвта.
  • Ако на жртвата и е препишана терапија за хипергликемија, помогнете му да ја спроведе.
  • Ако не му се подобрува состојбата, повикајте итна помош, кажете му на диспечерот дека се сомневате на хипергликемија.
  • Следете ги виталните знаци – ниво на свест, дишење и пулс – додека чекате да пристигне помош.
  • Ако жртвата ја изгуби свеста и не дише (или само здивнува), започнете со кардиопулмонална реанимација.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Превенција | Preventiva

Вакцинација

Превенција | Preventiva

Хигиена

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Превенција | Preventiva

Ментална хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Превенција | Preventiva

Të ushqyerit e shëndetshëm

Превенција | Preventiva

Testet e depistimit

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Превенција | Preventiva

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Превенција | Preventiva

Скрининг тестовите

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)