Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Një sulm – i quajtur edhe konvulsion – përbëhet nga kontraktimet e pavullnetshme të shumë muskujve në trup. Gjendja është për shkak të një shqetësimi në aktivitetin elektrik të trurit. Konvulsionet zakonisht rezultojnë në humbje ose dëmtim të vetëdijes. Shkaku më i zakonshëm është epilepsia. Shkaqe të tjera përfshijnë dëmtimin e kokës, disa sëmundje që dëmtojnë trurin, mungesë e oksigjenit ose glukozës në tru dhe gëlltitjen e toksinave të caktuara, duke përfshirë alkoolin ose drogën. Krizat epileptike janë rezultat i shqetësimeve të përsëritura dhe të mëdha të aktivitetit të trurit. Këto sulme mund të jenë të papritura dhe dramatike. Menjëherë para sulmit, viktima mund të ketë një periudhë të shkurtër paralajmëruese (aura), për shembull, një ndjesi të çuditshme ose një erë ose shije të pazakontë. Pavarësisht nga shkaku i sulmit, kujdesi duhet të përfshijë gjithmonë mbajtjen e një rruge ajrore të hapur dhe të pastër dhe monitorimin e shenjave vitale të viktimës – nivelin e reagimit, frymëmarrjen dhe pulsin. Ju gjithashtu do t’ju duhet të mbroni viktimën nga dëmtimet e mëtejshme gjatë sulmit dhe të organizoni kujdesin e duhur pasues pasi të jetë shëruar.

 

Shenjat e një sulmi epileptik:

 • Humbje e papritur e vetëdijes
 • Viktima bëhet e ngurtë dhe harkon shpinën
 • Frymëmarrja mund të jetë e zhurmshme dhe të bëhet e vështirë – buzët mund të shfaqin një nuancë gri-blu (cianozë)
 • Fillojnë lëvizjet konvulsive
 • Pështyma mund të shfaqet në gojë dhe mund të njolloset me gjak nëse buzët ose gjuha janë kafshuar
 • Humbje e mundshme e kontrollit të fshikëzës ose zorrëve
 • Muskujt relaksohen dhe frymëmarrja bëhet normale; viktima rimerr vetëdijen, zakonisht brenda pak minutash. Ai mund të ndihet i trullosur ose të veprojë në mënyrë të çuditshme.
 • Pas sulmit, viktima mund të ndihet e lodhur dhe të bjerë në një gjumë të thellë

 

 

Si mund të ndihmoni:

 • Krijo hapësirë ​​rreth viktimës dhe kërkoju kalimtarëve të largohen. Hiqni objektet potencialisht të rrezikshme, të tilla si pije të nxehta dhe objekte të mprehta. Vini re kohën kur filloi kriza.
 • Mbroni kokën e viktimës nga objektet afër; nëse është e mundur, vendosni mbulesa të buta, të tilla si peshqirë, të mbështjellë nën ose rreth qafës. Nëse është e nevojshme, lironi rrobat e ngushta rreth qafës.
 • Mos e lëvizni personin e lënduar nëse nuk është në rrezik të menjëhershëm ose të vjella.
 • Mos vendosni asgjë në gojën e tij dhe mos u përpiqni ta frenoni gjatë një sulmi.
 • Kur ndalojnë lëvizjet konvulsive, hapni rrugët e frymëmarrjes së viktimës dhe kontrolloni nëse ka frymëmarrje. Nëse merr frymë, vendoseni në pozicionin e rikuperimit.
 • Monitoroni shenjat e tij jetësore – nivelin e vetëdijes, frymëmarrjen dhe pulsin, derisa të shërohet. Shënoni sa kohë zgjati kriza.

 

Telefononi ndihmën e shpejtë nëse:

 • Viktima ka ose ka pasur kriza të përsëritura.
 • Viktima nuk ka dijeni për ndonjë arsye për sulmin.
 • Sulmi vazhdon për më shumë se pesë minuta.
 • Viktima është pa ndjenja për më shumë se dhjetë minuta.
 • Viktima ka pësuar lëndim në një pjesë tjetër të trupi.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Превенција | Preventiva

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Dg.

Симптом

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Dg.

Терапија

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Dg.

Simptom

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Превенција | Preventiva

Higjiena

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Dg.

Terapia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Превенција | Preventiva

Ментална хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve kardiovaskulare

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Dg.

Болест

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Diarreja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Превенција | Preventiva

Соодветна хидратација на телото

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak