Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Kjo gjendje zhvillohet kur temperatura e trupit bie nën 35°C. Efektet anësore ndryshojnë në varësi të shpejtësisë së fillimit dhe shpejtësisë së rënies së temperaturës së trupit. Furnizimi me gjak i enëve të gjakut sipërfaqësor të lëkurës, për shembull, ndërpritet për të ruajtur funksionin e organeve vitale si zemra dhe truri. Hipotermia e moderuar zakonisht është e kthyeshme. Një gjendje e rëndë e hipotermisë është kur temperatura e trupit bie nën 30°C dhe është shpesh, por jo gjithmonë, fatale. Sado e ulët të jetë temperatura e trupit, vazhdoni procedurat e shpëtimit deri në mbërritjen e ndihmës emergjente, sepse në rastet e hipotermisë, mbijetesa mund të jetë e nevojshme edhe pas periudhave të gjata të ringjalljes. Hipotermia mund të shkaktohet nga ekspozimi i zgjatur ndaj të ftohtit. Era e ftohtë mund të rrisë ndjeshëm rrezikun e një personi për të zhvilluar hipotermi. Zhytja në ujë të ftohtë mund të shkaktojë vdekjen nga hipotermia, pasi trupi mund të ftohet deri në 30 herë më shpejt se në ajër të ftohtë dhe temperatura e trupit bie me shpejtësi. Hipotermia mund të zhvillohet edhe në ambiente të mbyllura në shtëpi me ngrohje të dobët. Të moshuarit, foshnjat, të pastrehët dhe ata që janë të dobët janë veçanërisht të prekshëm ndaj hipotermisë. Mungesa e aktivitetit, sëmundjet kronike dhe lodhja, alkooli e rrisin rrezikun për gjendje të hipotermisë.

 

Shenja të hipotermisë:

 • Lëkura është e ftohtë, e zbehtë dhe e thatë.
 •  Apati, çorientim ose sjellje irracionale.
 •  Letargji ose vëmendje e dëmtuar.
 •  Frymëmarrje e ngadaltë dhe e cekët.
 •  Puls i ngadaltë dhe i dobët. Në raste ekstreme, zemra mund të ndalojë.

 

Si mund të ndihmoni:

 • Mos i jepni alkool viktimës sepse përkeqëson gjendjen e hipotermisë.
 • Mos e afroni viktimën pranë burimeve të drejtpërdrejta të nxehtësisë, siç janë shishet me ujë të nxehtë ose zjarrit.
 • Nëse viktima është pa ndjenja dhe nuk merr frymë, filloni reanimimin kardiopulmonar derisa të arrijë një ambulancë për të vlerësuar gjendjen e viktimës.
 • Zhvendoseni viktimën në një dhomë të ngrohtë sa më shpejt të jetë e mundur. Mbuloni viktimën me një batanije ose foli alumini
 • Nëse është e mundur, ndërrojini rrobat e tij të lagura me të thata dhe të ngrohta. Sigurohuni që koka e tij të jetë e mbuluar.
 • Telefononi dhe kërkoni një ambulancë. Është e rëndësishme të mos e lini viktimën vetëm; dikush duhet të qëndrojë me të gjatë gjithë kohës.
 • Nëse viktima është e vetëdijshme, jepini pije të ngrohta dhe ushqime me energji të lartë, si çokollata, nëse ka.
 • Monitoroni shenjat vitale të viktimës – nivelin e vetëdijes dhe reagimin, frymëmarrjen, pulsin dhe temperaturën, ndërsa prisni që të mbërrijë një ambulancë.

 

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Dg.

Preventiva

Здравје | Shëndet

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Здравје | Shëndet

Vaksinimi

Dg.

Terapia

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Dg.

Здравственото знаење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Здравје | Shëndet

Higjiena

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Разни теми | Tema të ndryshme

Влијанието на технологијата врз здравствената заштита!

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Режим на исхрана (Диета) при дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Здравје | Shëndet

Вакцинација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Здравје | Shëndet

Higjiena mendore

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Diarreja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve kardiovaskulare

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници