Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Kimikatet e gëlltitura mund të dëmtojnë traktin tretës ose të shkaktojnë dëme më të përhapura nëse hyjnë në qarkullimin e gjakut dhe transportohen në pjesë të tjera të trupit. Kimikatet e rrezikshme përfshijnë pastrues shtëpiak, të cilët janë helmues dhe shumë të rrezikshëm nëse gëlltiten. Ilaçet, qofshin ato me recetë ose pa recetë, mund të jenë gjithashtu të dëmshme nëse merren në mbidozë. Disa bimë dhe manaferrat e tyre mund të jenë gjithashtu helmuese.

 

Në varësi të asaj që gëlltitet, mund të ketë këto shenja:

  • Të vjella, ndonjëherë me ngjyrë gjaku, më vonë diarre
  • Dhimbje ngërçe në stomak
  • Dhimbje ose ndjesi djegieje
  • Vetëdija e dëmtuar
  • Sulme

 

Si mund të ndihmoni:

  • Nëse viktima është e vetëdijshme, pyesni se çfarë ka gëlltitur, dhe nëse është e mundur sa dhe kur. Kërkoni të dhëna – për shembull, bimë helmuese, manaferra ose enë boshe.
  • Nëse viktima është pa ndjenja, thirrni menjëherë një ambulancë. Jepini dispeçerit sa më shumë informacion që të jetë e mundur për helmin. Ky informacion do të ndihmojë ekipin mjekësor të trajtojë siç duhet viktimën.
  • Monitoroni shenjat vitale të viktimës ndërsa prisni që të vijë ndihma. Mbani mostrat e materialit të vjella. Jepini shërbimet e urgjencës këto mostra, kuti boshe, mostra bimore dhe çdo të dhënë tjetër.
  • Nëse viktima është pa ndjenja dhe nuk merr frymë, filloni ringjalljen kardiopulmonare derisa të mbërrijë një ambulancë.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Здравје | Shëndet

Редовен и квалитетен сон

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Фармакологија | Farmakologjia

Фармакологија и превентивни мерки

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Dg.

Здравственото знаење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Dg.

Превенција

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Dg.

Simptom

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Здравје | Shëndet

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Здравје | Shëndet

Të ushqyerit e shëndetshëm

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Разни теми | Tema të ndryshme

Ndikimi i teknologjisë në kujdesin shëndetësor!

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Dg.

Симптом

Dg.

Дијагноза

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike