Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Кожните заболувања опфаќаат широк спектар на заболувања и проблеми кои ја засегаат кожата. Симптомите на дерматолошки заболувања може да варираат во зависност од видот на состојбата.

Редовното проверување на вашата кожа за промени, лезии или невообичаени форми може да помогне да се откријат проблемите во рана фаза. Самопрегледот на кожата може да помогне да се откријат промени кои може да укажуваат на различни дерматолошки проблеми, вклучително и рак на кожата.

 

Некои од почестите симптоми се:

 • Осипот на кожата може да биде присутен како локализирана област на болеста или како широко распространет осип.
 • Кожата може да биде сува и лушпеста, што може да направи кожата да се чувствува затегната.
 • Чешањето е карактеристичен симптом на многу кожни болести. Може да биде благ до умерен или многу интензивен.
 • Некои кожни заболувања може да предизвикаат бенки, кои можат да бидат бели, сребрени или црвени.
 • Во некои состојби, кожата може да развие жолти или бели наслаги кои се тврди и непријатни.
 • Некои дерматолошки состојби можат да бидат болни, особено кога е присутно воспаление.
 • Воспалителни кожни лезии, како што се мозолчиња, папули, нодули или чиреви, може да се појават на кожата како резултат на разни болести.
 • Некои болести може да предизвикаат промени во бојата на кожата, како што се црвенило, темни дамки или губење на пигментацијата.
 • Одредени кожни заболувања, како што се херпес или контактен дерматитис, може да предизвикаат појава на плускавци или пликови на кожата. Тие можат да бидат исполнети со течност и да изгледаат како мали бели или јасни плускавци.
 • Некои кожни болести, како што е автоимуната болест алопеција ареата, може да предизвикаат губење на косата или области на кожата без влакна.
 • Некои состојби, како што се сипаници или херпес, може да предизвикаат појава на отворени рани или чиреви на кожата, кои можат да бидат болни и да течат.
 • Одредени состојби, како што се егзема или инфекции на кожата, може да предизвикаат појава на влажна кожа, поради прекумерна изложеност на влага или рушење на бариерата на кожата.
 • Кожата погодена од разни болести може да придонесе за чешање или болка, што може да ја зголеми непријатноста.

Сите овие симптоми може да се појават во различни комбинации во зависност од видот на болеста и нејзината тежина. За точна дијагноза и третман, важно е да се консултирате со дерматолог.

 

Терапија и превентивни мерки

Терапијата и превенцијата на дерматолошки заболувања зависи од специфичниот тип на состојба. Типично, терапијата може да ги вклучи Лекови. Во зависност од видот на состојбата, може да се препишат различни видови на лекови, вклучувајќи локални креми или масти, орални лекови или инјекции. Во одредени други случаи, лекарите може да препорачаат корективни процедури како што се ласерски третмани, хируршко отстранување на лезиите или фототерапија. Превенцијата опфаќа позитивни промени во животниот стил. Избегнување на потенцијални извори на иритација или алергени, како и одржување на здрав начин на живот со правилна исхрана и редовна физичка активност, може да помогне во справувањето со некои дерматолошки состојби. Редовното чистење на кожата со благи сапуни или креми за туширање, како и одржување на кожата хидрирана со употреба на хидратантни креми, може да биде дел од терапијата. Користењето креми со заштитен фактор и носењето капа и заштитна облека може да биде од суштинско значење за спречување на разни кожни болести, особено оние поврзани со сонцето, како што е ракот на кожата. За превенција, важно е да се избегнуваат потенцијални извори на иритација или алергени, да се одржува здрав начин на живот, редовно да се практикува хигиената на кожата и да се користат соодветни мерки за заштита. Редовните посети на дерматолог се исто така важни за рано откривање и справување со какви било проблеми со кожата.

 

Знаењето за кожните заболувања, нивните симптоми, причините и начините на превенција може да биде важна алатка за превенција. Едуцираниот пациент има поголеми шанси да ги препознае раните симптоми на некое заболување на кожата и да започне со превентивни мерки што е можно поскоро, што може да помогне да се избегне појава на сериозни проблеми.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Превенција | Preventiva

Фармакологија и превентивни мерки

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e dytë)

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Dg.

Terapia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Превенција | Preventiva

Hidratimi adekuat i trupit

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Dg.

Лекарски преглед

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Të ushqyerit e shëndetshëm

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Dg.

Симптом

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dehidratimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Превенција | Preventiva

Хигиена

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Dg.

Simptom

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Превенција | Preventiva

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Превенција | Preventiva

Ментална хигиена

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Симптоми на респираторни заболувања

Треска