Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Вакцинацијата е ефикасен начин за заштита на здравјето од сериозни заразни болести. Примањето на вакцината го активира имунолошкиот систем за да создава антитела и способност да се бори против одредени специфични вируси или бактерии. Вакцинацијата се смета за една од најефикасните превентивни мерки за контрола на ширењето и појавата на одредени заразни болести.

 

Превенција на болести: Вакцините се дизајнирани да спречат појава на одредени болести или да ја намалат сериозноста на болестите, доколку се појават.

Зајакнување нa имунитетoт: Вакцините го стимулираат имунолошкиот систем да произведува антитела со „меморија“ за ефикасно да се борат против специфични патогени.

Заштита на заедницата: Вакцинирањето на голем број луѓе создадва феномен на „колективен имунитет“, кој исто така ги штити ранливите групи, како што се доенчињата или оние кои не можат да се вакцинираат поради здравствени причини.

 

Постојат многу вакцини против разни заразни болести. Некои од најосновните и најчесто користените вакцини се:

 

Вакцини за деца:

 • ММР (морбили, заушки и рубеола)
 • DTP/DTaP (против дифтерија, тетанус и пертусис)
 • Hib (против Haemophilus influenzae тип б)
 • IPV (вакцина против детска парализа)
 • ХепБ (вакцина против хепатитис Б)
 • Сипаници (вакцина против сипаници)
 • PCV (против пневмококна инфекција)
 • Ротавирус (ротавирусна вакцина)

 

Вакцини за возрасни:

 • Тд (тетанус и дифтерија)
 • Tdap (тетанус, дифтерија и пертусис)
 • Грип вакцина (секоја година)
 • HPV (вакцина против хуман папиломавирус)
 • HepA и HepB (вакцини против хепатит A и B)

 

Вакцини за ризични групи:

 • За патници кои патуват во одредени земји: вакцинација против жолта треска, тифус и други.
 • Вакцина за грип и други вакцини.

 

Важно е да се консултирате со вашиот лекар за професионален совет во врска со вакцинацијата, особено имајќи ја предвид вашата моментална здравствена состојба.

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Dg.

Лекарски преглед

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Dg.

Лекари

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Здравје | Shëndet

Редовен и квалитетен сон

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Dg.

Simptom

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Здравје | Shëndet

Скрининг тестовите

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Здравје | Shëndet

Testet e depistimit

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Здравје | Shëndet

Hidratimi adekuat i trupit

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Dg.

Терапија

Здравје | Shëndet

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda