Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Sëmundjet e lëkurës përfshijnë një gamë të gjerë sëmundjesh dhe problemesh që prekin lëkurën. Simptomat e sëmundjeve dermatologjike mund të ndryshojnë në varësi të llojit të gjendjes.

 

Kontrollimi i rregullt i lëkurës tuaj për ndryshime, lezione ose forma të pazakonta mund të ndihmojë në zbulimin e problemeve në një fazë të hershme. Vetë-ekzaminimi i lëkurës mund të ndihmojë në zbulimin e ndryshimeve që mund të tregojnë një sërë problemesh dermatologjike, duke përfshirë kancerin e lëkurës.

 

Disa nga simptomat më të zakonshme janë:

 • Skuqja e lëkurës mund të jetë e pranishme si një zonë e lokalizuar e sëmundjes ose si një skuqje e përhapur.
 • Lëkura mund të jetë e thatë dhe me luspa, gjë që mund ta bëjë lëkurën të ndihet e tërhequr.
 • Kruarja është një simptomë karakteristike e shumë sëmundjeve të lëkurës. Mund të jetë kruarje mesatare ose shumë intensive.
 • Disa sëmundje të lëkurës mund të shkaktojnë nishane, të cilat mund të jenë të bardha, të argjendta ose të kuqe.
 • Në disa kushte, lëkura mund të zhvillojë depozita të verdha ose të bardha që janë të forta dhe të pakëndshme.
 • Disa kushte dermatologjike mund të jenë të dhimbshme, veçanërisht kur inflamacioni është i pranishëm.
 • Lezionet inflamatore të lëkurës, si puçrra, papula, nyje ose ulçera, mund të shfaqen në lëkurë si pasojë e sëmundjeve të ndryshme.
 • Disa sëmundje mund të shkaktojnë ndryshime në ngjyrën e lëkurës, si skuqje, pika të errëta ose humbje të pigmentimit.
 • Disa sëmundje të lëkurës, si herpesi ose dermatiti i kontaktit, mund të shkaktojnë fshikëza ose flluska në lëkurë. Ato mund të mbushen me lëng dhe të duken si flluska të vogla të bardha.
 • Disa sëmundje të lëkurës, të tilla si sëmundja autoimune alopecia areata, mund të shkaktojnë rënie të flokëve ose zona me lëkurë pa qime.
 • Disa sëmundje, të tilla si lija e dhenve ose herpesi, mund të shkaktojnë plagë të hapura ose ulçera në lëkurë, të cilat mund të jenë të dhimbshme dhe të rrjedhin.
 • Disa kushte, të tilla si ekzema ose infeksionet e lëkurës, mund të shkaktojnë shfaqjen e lëkurës me lagështi, për shkak të ekspozimit të tepërt ndaj lagështisë ose prishjes së barrierës së lëkurës.
 • Lëkura e prekur nga sëmundje të ndryshme mund të kontribuojë në kruajtje ose dhimbje, të cilat mund të shtojnë shqetësimin.

Të gjitha këto simptoma mund të shfaqen në kombinime të ndryshme në varësi të llojit të sëmundjes dhe ashpërsisë së saj. Për një diagnozë dhe trajtim të saktë, është e rëndësishme të konsultoheni me një dermatolog.

 

Terapia dhe masat parandaluese

Terapia dhe parandalimi i sëmundjeve dermatologjike varet nga lloji specifik i gjendjes. Në mënyrë tipike, terapia mund të përfshijë medikamente. Në varësi të llojit të gjendjes, mund të përshkruhen lloje të ndryshme medikamentesh, duke përfshirë kremra ose pomada për përdorim, medikamente orale ose injeksione. Në disa raste të tjera, mjekët mund të rekomandojnë procedura korrigjuese si trajtimet me lazer, heqjen kirurgjikale të lezioneve ose fototerapinë. Parandalimi përfshin ndryshime pozitive në stilin e jetës. Shmangia e burimeve të mundshme të acarimit ose alergeneve, si dhe mbajtja e një stili jetese të shëndetshme me ushqimin e duhur dhe aktivitetin e rregullt fizik, mund të ndihmojë në menaxhimin e disa kushteve dermatologjike. Pastrimi i rregullt i lëkurës me sapunë të butë ose kremra dushi, si dhe mbajtja e lëkurës të hidratuar me përdorimin e kremrave hidratues, mund të jetë pjesë e terapisë. Përdorimi i kremrave me SPF dhe mbajten e kapelës dhe veshjeve mbrojtëse mund të jenë thelbësore në parandalimin e sëmundjeve të ndryshme të lëkurës, veçanërisht ato që lidhen me diellin, si kanceri i lëkurës. Për parandalim, është e rëndësishme të shmangni burimet e mundshme të acarimit ose alergeneve, të mbani një mënyrë jetese të shëndetshme, të praktikoni rregullisht higjienën e lëkurës dhe të përdorni masat e duhura mbrojtëse. Vizitat e rregullta te dermatologu janë gjithashtu të rëndësishme për zbulimin dhe trajtimin e hershëm të çdo problemi të lëkurës.

 

Njohuritë për sëmundjet e lëkurës, simptomat e tyre, shkaqet dhe metodat e parandalimit mund të jenë një mjet i rëndësishëm për parandalim. Një pacient i arsimuar ka një shans më të mirë për të njohur simptomat e hershme të një sëmundjeje të lëkurës dhe për të filluar masat parandaluese sa më shpejt të jetë e mundur, të cilat mund të ndihmojnë në shmangien e problemeve serioze.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Превенција | Preventiva

Вакцинација

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Higjiena

Dg.

Дијагноза

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Превенција | Preventiva

Testet e depistimit

Dg.

Превенција

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve kardiovaskulare

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dehidratimi

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Превенција | Preventiva

Vaksinimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Dg.

Diagnoza

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Dg.

Preventiva

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија