Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Труењето може да биде резултат на предозирање со препишани лекови или лекови кои се купуваат без рецепт. Тоа може да биде предизвикано со злоупотреба на лекови или поради интеракција на лековите. Ефектите варираат во зависност од видот на лекот и консумираната количина. Кога ќе ја повикате службата за итни случаи, дајте што е можно повеќе информации. Додека чекате да пристигне помош, побарајте докази што може да ви помогнат да го идентификувате лекот или лековите.

 

Како можете да помогнете:

  • Ако жртвата е свесна, помогни му да дојде во удобна положба и прашај го што пиел. Смирете го додека разговарате со него.
  • Повикајте итна помош. Кажете му на диспечерот дека се сомневате на труење со лекови. Следете и снимајте витални знаци – ниво на свест, дишење и пулс додека чекате помош.
  • Чувајте примероци од кој било повраќан материјал. Побарајте докази кои би можеле да помогнат да се идентификува лекот. Дајте ги овие примероци на персоналот на брзата помош.
  • Ако жртвата е во несвест и не дише (или само здивнува), започнете со кардиопулмонална реанимација.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Превенција | Preventiva

Соодветна хидратација на телото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Dg.

Njohurija shëndetësore

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Dg.

Дијагноза

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve kardiovaskulare

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Превенција | Preventiva

Ментална хигиена

Dg.

Diagnoza

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Превенција | Preventiva

Општ медицински преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Dg.

Здравственото знаење

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Diarreja

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Dg.

Sëmundje

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike