Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Плускавци се појавуваат кога кожата постојано се трие на друга површина или од постојана иритација на кожата. Во оштетената област на кожата тече ткивна течност која се собира под горниот слој на кожата, формирајќи меур.

 

Како можете да си помогнете:

  • Измијте ја областа со чиста вода и исплакнете. Нежно тријте ја областа и околната кожа исушете ја темелно со стерилна газа. Ако не е можно да се измие местото, чувајте го што е можно почисто.
  • Намачкајте го плускавецот и околината со бетадин.
  • Покријте го плускавецот со стериленa леплива лента (фластер-леукопласт) за рани; погрижете се перницата на фластерот да биде поголема од меурот и да има перниче што обезбедува дополнителна заштита и удобност.
  • Не ги прободете освен ако е апсолутно неопходно, бидејќи тие служат како природна заштита за областа. Доколку се прободе плускавецот, се зголемуваат шансите за инфекција.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Превенција | Preventiva

Higjiena

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Превенција | Preventiva

Vaksinimi

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Dg.

Preventiva

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Превенција | Preventiva

Општ медицински преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Превенција | Preventiva

Хигиена

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Dg.

Mjekët

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Diarreja

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Превенција | Preventiva

Të ushqyerit e shëndetshëm

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak