Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Lëndimet në kokë janë të rrezikshme. Ato janë potencialisht serioze pasi mund të çojnë në dëmtim të trurit, palcës kurrizore në qafë dhe fraktura të kafkës. Truri shtrihet në kafkë, i mbrojtur nga lëngjet, dhe për këtë arsye mund të lëndohet lehtësisht nga një goditje në kokë. Ky lëndim njihet si  tronditje truri dhe shpesh shkakton një humbje të përkohshme të vetëdijes. Komplikimet nga një tronditje mund të ndikojnë në të menduarit, përqendrimin dhe emocionet. Ato mund të shkaktojnë probleme me kujtesën dhe demencijon të hershme. Nëse një viktimë pëson një goditje të rëndë në kokë, ajo mund të shkaktojë gjakderdhje ose ënjtje në tru dhe është një gjendje që kërkon trajtim të menjëhershëm mjekësor. Ashpërsia e një dëmtimi në kokë varet nga mekanizmi i dëmtimit dhe ndikimi i tij në tru.

 

Kërkoni kujdes mjekësor nëse vëreni shenja të përkeqësimit të një dëmtimi të kokës:

 • Përgjumje e shtuar
 • Dhimbje koke e vazhdueshme
 • Konfuzion, marramendje, probleme ekuilibri
 • Humbje e kujtesës
 • Vështirësi në të folur
 • Vështirësi në ecje
 • Episodet e të vjellave pas lëndimit
 • Shikim i dyfishtë
 • Konvulsione

 

 

Vlerësoni nivelin e vetëdijes së viktimës. Kontrolloni viktimën në intervale të rregullta, duke i kushtuar vëmendje të veçantë çdo ndryshimi dhe nëse gjendja e viktimës po përmirësohet apo përkeqësohet.

Vlersimi i vetëdijes:

 • A i ka sytë hapur dhe a u përgjigjet pyetjeve?
 • A mund t’u përgjigjet pyetjeve të thjeshta dhe të ndjekë urdhrat?
 • A lëviz apo hap sytë nëse e prekim?
 • A reagon ndaj ndonjë stimuli?

 

 

Si mund të ndihmoni:

 • Uleni viktimën dhe jepini atij një kompresë të ftohtë për ta mbajtur mbi lëndimin. Bëni një vlerësim të nivelit të vetëdijes. Trajtoni një plagë në kokë, nëse është e pranishme, me garzë sterile dhe presion të drejtpërdrejtë në plagë.
 • Monitoroni rregullisht shenjat vitale – frymëmarrjen, pulsin dhe nivelin e vetëdijes. Kushtojini vëmendje të veçantë ndryshimeve në nivelin e përgjigjes.
 • Kontrolloni viktimën në intervale të rregullta dhe të shpeshta.
 • Mos lejoni që viktima të lëvizë, derisa të dërgohet te mjeku dhe të vlerësohet gjendja shëndetësore.
 • Lajmroni ndihmën e shpejtë ose dërgoni viktimën në spital.

 

 

Në raste serioze:

 • Telefononi 911 – tregoni dispeçerit se viktima ka një dëmtim të rëndë në kokë. Monitoroni rregullisht shenjat vitale – frymëmarrjen, pulsin dhe nivelin e vetëdijes – ndërsa prisni që të vijë ndihma. Bëni këtë në pozicionin në të cilin u gjet viktima – mos e lëvizni viktimën për shkak të rrezikut të shtuar të lëndimit të palcës kurrizore dhe qafës. Nëse është e nevojshme, përdorni metodën e shtytjes së nofullës për të hapur rrugët e tij të frymëmarrjes.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Dg.

Diagnoza

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Dg.

Preventiva

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve kardiovaskulare

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Dg.

Превенција

Разни теми | Tema të ndryshme

Faktorët gjenetikë dhe ndikimi i tyre në shëndet

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Здравје | Shëndet

Општ медицински преглед

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Здравје | Shëndet

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Здравје | Shëndet

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Dg.

Дијагноза

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Dg.

Simptom

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Здравје | Shëndet

Редовен и квалитетен сон

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku