Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Станува збор за повреда на зглобот во која коските се делумно или целосно извлечени од нивната нормална положба. Дислокацијата може да биде предизвикана од силна сила што ја притиска коската во абнормална положба или од насилна мускулна контракција. Оваа многу болна повреда најчесто го погодува рамото, коленото, вилицата или зглобовите на палците или прстите. Дислокациите може да бидат придружени со кинење на лигаментите или оштетување на синовијалната мембрана што ја обложува зглобната капсула.

Дислокацијата на зглоб може да има сериозни последици.  Тешко е да се разликува дислокација од затворена фрактура. Ако се сомневате, третирајте ја повредата како фрактура.

 

Како можете да помогнете:

  • Ако, на пример, жртвата има изместено рамо, советувајте ја жртвата да остане смирена.
  • Помогнете му да го поддржи повреденото рамо во положба што ја смета за најудобна.
  • Не поместувајте ја жртвата додека повредениот дел не се имобилизира, освен ако е во непосредна опасност.
  • Имобилизирајте го повреденото рамо. Прицврстете го рамото и раката кон телото со завој.
  • Не обидувајте се да го наместите изместениот зглоб, бидејќи тоа може да предизвика дополнителна повреда.
  • При повреда на зглобовите на раката или прстите извадете му ги прстените поради оток.
  • Третирајте ја жртвата за шок, доколку е потребно.
  • Однесете ја жртвата во најблиската болница.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Здравје | Shëndet

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Фармакологија | Farmakologjia

Фармакологија и превентивни мерки

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Фармакологија | Farmakologjia

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Dg.

Дијагноза

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Dg.

Лекари

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Dg.

Mjekët

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Diarreja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Разни теми | Tema të ndryshme

Ndikimi i teknologjisë në kujdesin shëndetësor!

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Здравје | Shëndet

Të ushqyerit e shëndetshëm

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dehidratimi

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Разни теми | Tema të ndryshme

Faktorët gjenetikë dhe ndikimi i tyre në shëndet

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Здравје | Shëndet

Higjiena mendore

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото