Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Дехидрација настанува кога телото губи повеќе течност отколку што внесува. Оваа состојба може да се појави поради повеќе причини, вклучувајќи прекумерно потење, повраќање, дијареа, недоволно внесување течности итн. Дехидрацијата може да започне дури и кога некое лице губи само мал процент од телесната тежина преку губење на течности. Општо земено, кога телесната тежина се намалува за 1% или повеќе поради губење на течности, некои од раните симптоми на дехидрација веќе се појавуваат. Важно е за време на високи температури, физичка активност или болест да бидете особено внимателни за знаци на дехидрација и редовно да се рехидрирате со пиење доволно течности.

 

Знаци на дехидрација:

 • Сува уста и суви очи
 • Суви и/или испукани усни
 • Главоболки (вртоглавица)
 • Вртоглавица и конфузија
 • Темна урина
 • Намалување на количината на излачена урина
 • Грчеви, со чувство на стегање во најчесто користените мускули
 • Кај децата, бледа кожа со вдлабнати очи
 • Кај бебињата меката точка на главата (фонтанела) може да биде потоната.

 

 

Како можете да помогнете:

 • Дајте и на жртвата течности за пиење. Водата е најдобриот избор, но пијалоците со електролити може да се користат и за замена на изгубените соли и минерали.
 • Дајте мали голтки и оставете време телото да ги апсорбира течностите.
 • Ако жртвата страда од грч, легнете и масирајте ги зафатените мускули. Советувајте ја жртвата да се одмори.
 • Користете ладни облоги или крпи за да ги нанесете на челото, вратот, рацете и нозете на жртвата. Избегнувајте да користите мраз, бидејќи може да предизвика морници и да ја влоши состојбата.
 • Ако состојбата на жртвата не се подобри или се влоши, побарајте стручна медицинска помош.

 

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Dg.

Терапија

Dg.

Симптом

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Превенција | Preventiva

Вакцинација

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Превенција | Preventiva

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Превенција | Preventiva

Скрининг тестовите

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Епилептичен напад

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Dg.

Mjekët

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Dg.

Diagnoza

Превенција | Preventiva

Хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Превенција | Preventiva

Редовен и квалитетен сон

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Превенција | Preventiva

Hidratimi adekuat i trupit

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење