Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Болката во стомакот може да се јавува при труење со храна. Болката во вид на убод обично се јавува за време на вежбање и е остра. Дистензијата или опструкцијата на цревата предизвикува колика, болка што доаѓа и оди во бранови, што често жртвата паѓа во агонија и може да биде придружена со повраќање. Понекогаш абдоминалната болка е знак за сериозно нарушување што ги зафаќа органите и другите структури во абдоменот. Ако слепото црево пукне или цревото е оштетено, содржината на цревата може да истече во абдоминалната празнина, предизвикувајќи воспаление на слузницата на шуплината. Оваа опасна по живот состојба, наречена перитонитис, предизвикува интензивна болка, која се влошува со движење или притисок врз абдоменот и ќе доведе до шок. Воспаленото слепо црево (апендицитис) е особено честа појава кај децата. Симптомите вклучуваат болка (често почнувајќи од центарот на абдоменот и се движи кон долната десна страна), губење на апетит, гадење, повраќање, лош здив и треска. Ако слепото црево пукне, ќе се развие перитонитис. Третманот е итно хируршко отстранување на слепото црево.

 

Како можете да помогнете:

  • Смирете ја жртвата и направете му удобност. Подигнете ја ако има тешкотии со дишењето. Дајте и сад да го користи ако повраќа.
  • Применете топла или ладна компреса на делот каде што чувствува болка, зависно од природата на болката, може да помогне во смекнувањето на мускулите или намалување на отокот.
  • Не давајте лекови против болки без консултација со лекар, особено ако не сте сигурни за причината за болката.
  • Ако болката е силна или се јавува со треска и повраќање, јавете се на итна помош. Третирајте ја жртвата за шок по потреба. Не  давајте лекови и не дозволувајте да јаде или пие, бидејќи може да биде потребен анестетик.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Превенција | Preventiva

Фармакологија и превентивни мерки

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Превенција | Preventiva

Vaksinimi

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Превенција | Preventiva

Редовен и квалитетен сон

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Dg.

Превенција

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Превенција | Preventiva

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Превенција | Preventiva

Higjiena mendore

Превенција | Preventiva

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Dg.

Болест

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Dg.

Симптом

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Dg.

Preventiva

Превенција | Preventiva

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Превенција | Preventiva

Соодветна хидратација на телото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dehidratimi

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik

Превенција | Preventiva

Хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Dg.

Дијагноза

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Hipoksia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet