Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Këto probleme janë kryesisht për shkak të acarimit të sistemit tretës. Diarreja dhe të vjellat mund të shkaktohen nga një sërë organizmash të ndryshëm, duke përfshirë viruset, bakteret dhe parazitët. Ato zakonisht vijnë nga konsumimi i ushqimit ose ujit të kontaminuar, por infeksioni mund të përhapet gjithashtu nga personi në person. Higjiena e mirë ndihmon në parandalimin e diarresë infektive. Të vjellat dhe diarreja mund të ndodhin veçmas ose së bashku. Të dyja gjendje mund të bëjnë që trupi të humbasë lëngjet dhe kripërat vitale, duke rezultuar në dehidrim. Kur ato ndodhin së bashku, rreziku i dehidrimit rritet dhe mund të jetë serioz, veçanërisht tek foshnjat, fëmijët e vegjël dhe të moshuarit. Qëllimi i trajtimit është parandalimi i dehidrimit duke dhënë gllënjka të shpeshta me ujë ose lëng frutash pa sheqer, edhe nëse viktima vjell.

 

Shenja:

  • Nauze
  • Të vjella dhe më vonë diarre
  • Dhimbjet e stomakut
  • Ethe

 

 

Si mund të ndihmoni:

  • Qetësojeni viktimën nëse vjell, merrni një leckë të lagur të ngrohtë për t’ia fshirë fytyrën.
  • Ndihmojeni të ulet dhe kur të vjellat të ndalojnë jepini ujë, lëng frutash pa sheqer ose zëvendësim elektrolitesh për të pirë ngadalë dhe shpesh.
  • Kur viktima është sërish e uritur, këshillojeni që në 24 orët e para të hajë ushqime lehtësisht të tretshme si makarona, bukë apo patate.
  • Mos i jepni viktimës barna antiemetike dhe antidiarreale pa u konsultuar me mjekun.
  • Nëse të vjellat dhe/ose diarreja janë të rënda, ose viktima ka dhimbje gjoksi, gulçim ose dhimbje të forta barku, kërkoni kujdes mjekësor.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Превенција | Preventiva

Testet e depistimit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Превенција | Preventiva

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Dg.

Mjekët

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Ментална хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dehidratimi

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Dg.

Sëmundje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Превенција | Preventiva

Hidratimi adekuat i trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Preventiva