Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Gjithmonë supozoni se gjarpri është helmues kur dikush kafshohet nga një gjarpër. Në varësi të llojit të gjarprit, helmi mund të shkaktojë shkatërrim lokal të indeve, mund të bllokojë impulset nervore duke shkaktuar ngulfatje dhe sulm në zemër ose mpiksje gjaku dhe më pas gjakderdhje të brendshme. Mos u përpiqni të kapni gjarprin që kafshoi viktimën. Por nëse është e mundur, kini parasysh pamjen e gjarprit për të ndihmuar mjekët të identifikojnë antidotin e duhur.

 

Shenjat pas një kafshimi gjarpri:

 • Dhimbje të forta, skuqje dhe ënjtje
 • Nauze dhe të vjella
 • Shikimi i dëmtuar
 • Rritja e pështymës dhe djersitjes
 • Frymëmarrje e shkurtër

 

Si mund të ndihmoni:

 • Qetësojeni viktimën. Një sulm paniku mund të përshpejtojë përhapjen e helmit.
 • Ndihmojeni viktimën të shtrihet, me kokën dhe shpatullat e ngritura. Këshillojeni viktimën që të mos lëvizë gjymtyrën e kafshuar për të parandaluar përhapjen më të shpejtë të helmit.
 • Thirrni një ambulancë.
 • Gjymtyra e kafshuar duhet të jetë gjithmonë nën nivelin e zemrës.
 • Mos e prisni plagën me thikë, mos u përpiqni të thithni helmin dhe mos vendosni kompresa me akull.
 • Mbështilleni të gjithë gjatësinë e gjymtyrës së kafshuar me një fashë. Fasha duhet të shtrëngohet lehtë në mënyrë që viktima të mos mund të përkulë gjymtyrën.
 • Monitoroni shenjat vitale ndërsa prisni ndihmë urgjente. I dëmtuari duhet të qëndrojë i qetë dhe të dërgohet në spital sa më shpejt të jetë e mundur.
 • Nëse viktima është pa ndjenja dhe nuk merr frymë normalisht, filloni reanimimin kardiopulmonar.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовен и квалитетен сон

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Здравје | Shëndet

Вакцинација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Здравје | Shëndet

Хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Здравје | Shëndet

Скрининг тестовите

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Здравје | Shëndet

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Dg.

Preventiva

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Regjimi ushqimor (Dieta) në rast diarreje

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Разни теми | Tema të ndryshme

Faktorët gjenetikë dhe ndikimi i tyre në shëndet

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Dg.

Diagnoza

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото