Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Ова е тешка алергиска реакција која влијае на целото тело. Може да се развие во рок од неколку секунди или минути по почетниот контакт со алергенот и е потенцијално фатален. За време на анафилактична реакција, во крвта се ослободуваат хемикалии кои ги прошируваат крвните садови. Ова предизвикува пад на крвниот притисок и оток на дишните патишта, што резултира со отежнато дишење. Покрај тоа, јазикот и грлото може да отечат, попречувајќи ги дишните патишта. Количината на кислород доставен до виталните органи може значително да се намали, предизвикувајќи хипоксија. Вообичаени предизвикувачи на анафилактичен шок се: ореви, школки, јајца, убоди од оси и пчели, латекс и одредени лекови. Жртвата со анафилактичен шок има потреба од итен третман со епинефрин инјекција.

 

Најчести знаци:

 • Црвенило, чешање или подигнати површини на кожата 
 • Црвени, насолзени очи
 • Отекување на рацете, стапалата и лицето
 • Абдоминална болка, повраќање и дијареа
 • Тешкотии со дишењето, кои се движат од стегнати гради до сериозни тешкотии што предизвикуваат жртвата да здивне за воздух
 • Бледа кожа
 • Видлив оток на јазикот и грлото со оток околу очите
 • Чувството на анксиозност
 • Збунетост
 • Знаци на шок, што доведува до колапс и губење на свеста

 

Како може да помогнете:

 • Јавете се на итна помош. Кажете му на диспечерот дека се сомневате на анафилактичен шок.
 • Ако жртвата има авто-инјектор за епинефрин, помогнете му да го користи. Ако жртвата не може да го земе лекот, дајте го сами. Отстранете го безбедносното капаче и, држејќи го инјекторот во тупаница, цврсто турнете го врвот во бутот на жртвата додека не кликне, ослободувајќи го лекот (може да се дава и преку облека). Држете десет секунди, извадете го автоинјекторот, а потоа масирајте го местото на инјектирање десет секунди.
 • Помогнете и на жртвата да седне во положба која најдобро ги ублажува сите тешкотии со дишењето. Ако стане бледа со слаб пулс, помогнете и да лежи со кренати нозе и третирајте ја за состојба на шок.
 • Следете ги виталните знаци – ниво на свест, дишење и пулс додека чекате да пристигне помош. Повторените дози на епинефрин може да се даваат во интервали од пет минути доколку нема подобрување или ако симптомите се вратат.
 • Ако жртвата ја изгуби свеста и не дише нормално, започнете со кардиопулмонална реанимација.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Превенција | Preventiva

Вакцинација

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Превенција | Preventiva

Хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Превенција | Preventiva

Higjiena

Dg.

Дијагноза

Dg.

Mjekët

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Превенција | Preventiva

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Превенција | Preventiva

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Ментална хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dehidratimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Превенција | Preventiva

Të ushqyerit e shëndetshëm

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Превенција | Preventiva

Редовен и квалитетен сон

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Dg.

Terapia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Dg.

Лекари

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Превенција | Preventiva

Соодветна хидратација на телото

Превенција | Preventiva

Vaksinimi

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Превенција | Preventiva

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e dytë)

Превенција | Preventiva

Фармакологија и превентивни мерки

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања