Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Прекумерното изложување на сонце или ултравиолетови зраци може да резултира со изгореници. На големи надморски височини, изгореници од сонце може да се појават дури и во облачен летен ден или во снег. Некои лекови може да предизвикаат екстремна чувствителност на сончева светлина. Изгорениците од сонце може да се спречат со останување под сенка, носење заштитна облека и редовно нанесување крем со висок заштитен фактор. Повеќето изгореници од сонце се површни; во потешки случаи, кожата е многу црвена и се појавуват мали плускавци. Дополнително, жртвата може да страда од топлотна исцрпеност или топлотен удар.

 

Како може да помогнете:

  • Ако има големи плускавци или други оштетувања на кожата, побарајте лекарска помош.
  • Покријте ја кожата на повредениот со лесна облека или крпа.
  • Помогнете му да влезе во сенка или, ако е можно, во затворена просторија.
  • Охрабрете ја жртвата да пие чести голтки свежа вода.
  • Изладете ја погодената кожа со ладни облоги или со прскање со ладна вода. Ако областа е обемна, треба да ја измиете погодената кожа со ладна вода десет минути.
  • Ако изгорениците се благи, крем или лосион за сончање може да ги смири.
  • Советувајте ја жртвата да остане внатре или во сенка.
  • Ако изгорениците се сериозни, побарајте лекарска помош.

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Dg.

Njohurija shëndetësore

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Превенција | Preventiva

Соодветна хидратација на телото

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Dg.

Sëmundje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Превенција | Preventiva

Фармакологија и превентивни мерки

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Превенција | Preventiva

Testet e depistimit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Превенција | Preventiva

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Dg.

Здравственото знаење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Превенција | Preventiva

Редовен и квалитетен сон

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Dg.

Терапија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Превенција | Preventiva

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive