Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Повредите на главата се опасни. Тие се потенцијално сериозни бидејќи можат да доведат до оштетување на мозокот, ‘рбетниот мозок во вратот и фрактури на черепот. Мозокот лежи во черепот, заштитен со течности и затоа лесно може да се повреди со удар во главата. Оваа повреда е позната како потрес на мозокот и често предизвикува привремено губење на свеста. Компликациите од потрес на мозокот може да влијаат на размислувањето, концентрацијата и емоциите. Тие можат да предизвикаат проблеми со меморијата и рана деменција. Ако жртвата претрпи силен удар во главата, тоа може да предизвика крварење или оток во мозокот и е состојба која бара итен медицински третман. Тежината на повредата на главата зависи од механизмот на повредата и нејзиното влијание врз мозокот.

 

Побарајте лекарска помош ако забележите знаци на влошување на состојбата:

 • Зголемена поспаност
 • Постојана главоболка
 • Конфузија, вртоглавица, проблеми со рамнотежата
 • Губење на меморијата
 • Тешкотии во зборувањето
 • Тешкотии при одење
 • Епизоди на повраќање по повреда
 • Двоен вид
 • Kонвулзии

 

Проценете го нивото на свест на жртвата. Проверувајте ја жртвата во редовни интервали, обрнувајќи особено внимание на какви било промени и дали состојбата на жртвата се подобрува или влошува.

Проценка на свестност:

 • Дали има отворени очи и дали одговара на прашања?
 • Дали може да одговори на едноставни прашања и да ги следи наредбите?
 • Дали се движи или ги отвора очите ако го допреме?
 • Дали реагира на некаков стимул?

 

Како може да помагате:

 • Седнете ја жртвата и дајте му ладна облога за да ја држи врз повредата. Направете проценка на нивото на свест. Третирајте рана на главата, ако има со стерилна газа и директен притисок врз раната.
 • Редовно следете ги виталните знаци – дишењето, пулсот и нивото на свест. Обрнете особено внимание на промените во нивото на одговор.
 • Проверувајте ја жртвата во редовни и чести интервали.
 • Не дозволувајте му на жртвата да се движи , додека не се однесе на лекар и процени здравствената состојба.
 • Известете ја брзата помош или испратете ја жртвата во болница.

 

 

При сериозна повреда на главата:

 • Јавете се на брза помош – кажете му на диспечерот дека жртвата има сериозна повреда на главата. Редовно следете ги виталните знаци – дишењето, пулсот и нивото на свест – додека чекате да пристигне помош. Направете го тоа во положбата во која е пронајдена жртвата – не ја поместувајте жртвата поради зголемен ризик од повреда на ‘рбетниот мозок и вратот. По потреба, користете го методот на потиснување на вилицата за да му ги отворите дишните патишта.

 

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Здравје | Shëndet

Редовен и квалитетен сон

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Здравје | Shëndet

Të ushqyerit e shëndetshëm

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Dg.

Лекари

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Здравје | Shëndet

Higjiena mendore

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Dg.

Симптом

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Здравје | Shëndet

Vaksinimi

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Режим на исхрана (Диета) при дијареа

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Dg.

Терапија

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Dg.

Simptom

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi