Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Проголтаните хемикалии можат да го оштетат дигестивниот тракт или да предизвикаат пошироко оштетување ако навлезат во крвотокот и се транспортираат во други делови од телото. Опасните хемикалии вклучуваат средства за чистење во домаќинството, кои се отровни и многу опасни доколку се проголтаат. Лековите, без разлика дали се на рецепт или без рецепт, исто така може да бидат штетни ако се земаат во предозирање. Некои растенија и нивните бобинки исто така можат да бидат отровни.

 

Во зависност од тоа што е проголтано, може да ги има овие знаци:

  • Повраќање, понекогаш обоено со крв, подоцна дијареа
  • Грчеви болки во стомакот
  • Болка или чувство на печење
  • Нарушена свест
  • Напади

 

 

Како можете да помогнете:

  • Ако жртвата е свесна, прашајте што проголтала, и ако е можно колку и кога. Побарајте индиции – на пример, отровни растенија, бобинки или празни пакувања.
  • Ако жртвата е во несвест, веднаш повикајте итна помош. Дајте му на диспечерот што е можно повеќе информации за отровот. Оваа информација ќе му помогне на медицинскиот тим да ја третира соодветно жртвата.
  • Следете ги виталните знаци на жртвата додека чекате да пристигне помош. Чувајте примероци од повраќаниот материјал. Дајте ги овие примероци, празни кутии, примерок од растение и сите други можни информации на службите за итни случаи.
  • Доколку жртвата е во бесознание и не дише, започнете со кардиопулмонална реанимација додека пристигне брза помош.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Dg.

Лекари

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Здравје | Shëndet

Higjiena

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Здравје | Shëndet

Скрининг тестовите

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Dg.

Лекарски преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Здравје | Shëndet

Hidratimi adekuat i trupit

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Dg.

Дијагноза

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Здравје | Shëndet

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Здравје | Shëndet

Хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Dg.

Njohurija shëndetësore

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Здравје | Shëndet

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Здравје | Shëndet

Соодветна хидратација на телото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Dg.

Превенција

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Режим на исхрана (Диета) при дијареа

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Фармакологија | Farmakologjia

Фармакологија и превентивни мерки

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve kardiovaskulare

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања