Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Повреда од притисок или згмечување е вид на повреда што се јавува кога дел од телото е изложен на силен притисок или стискање, што може да предизвика оштетување на крвните садови и ткивните структури. Ова може да се случи поради различни ситуации, како што се сообраќајни несреќи, земјотреси или други несреќи каде што телото е подложено на силен притисок. Повредата под притисок може да вклучува фрактури, оток и внатрешно крварење. Силата на компресија може да го прекине протокот на крв, што резултира со вкочанетост на местото на повредата.

Ако жртвата остане заробена долго време, може да настанат две сериозни компликации. Прво, продолжената компресија може да предизвика големо оштетување на телесните ткива, особено на мускулите. Откако ќе се отстрани притисокот, состојба на шок може брзо да се развие бидејќи ткивната течност истекува во повредената област. Поопасни, токсични материи се таложат во оштетеното мускулно ткиво околу повреда. Ако влегуваат во циркулацијата, овие токсини може да предизвикаат срцето прво да доживее опасно по живот нарушување на ритамот или подоцна откажување на бубрезите. Овој процес, наречен „синдром на згмечување“, е исклучително сериозен и може да биде фатален.

 

Како можете да помогнете:

  • Ако знаете дека жртвата е заробена помалку од 15 минути и можете да ја ослободите, направете го тоа што е можно поскоро. Проверете дали има надворешно крварење и држете го стабилен и мобилизирајте ги сите сомнителни фрактури. Третирајте ја жртвата за шок, но не кревајте и ги нозете.
  • Aко жртвата е притисната повеќе од 15 минути или не можете да ја поместите причината за повредата, оставете ја во пронајдената положба и смирете ја.
  • Јавете се на за итна помош, давајќи му на диспечерот јасни детали за инцидентот.
  • Следете ги и виталните знаци – ниво на свест, дишење и пулс – додека чекате да пристигне брза помош.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Епилептичен напад

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Dg.

Sëmundje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Разни теми | Tema të ndryshme

Ndikimi i teknologjisë në kujdesin shëndetësor!

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Здравје | Shëndet

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Разни теми | Tema të ndryshme

Влијанието на технологијата врз здравствената заштита!

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Dg.

Превенција

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Фармакологија | Farmakologjia

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Dg.

Simptom

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Здравје | Shëndet

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Здравје | Shëndet

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Здравје | Shëndet

Скрининг тестовите

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Dg.

Mjekët

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave