Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Mbytja mund të rezultojë në vdekje nga thithja e ujit dhe obstrukcioni i mëpasshëm i rrugëve të frymëmarrjes, nga hipotermia përshkak zhytjes në ujë të ftohtë, nga arresti i papritur kardiak përshkak ujit të ftohtë dhe nga spazma e fytit që bllokon rrugët e frymëmarrjes. Një viktimë e shpëtuar nga një incident mbytjeje duhet të marrë gjithmonë kujdes mjekësor edhe nëse duket se e ka marë veten në atë moment. Uji që hyn në mushkëri bën që ato të irritohen dhe rrugët e ajrit mund të fillojnë të fryhen disa orë më vonë – një gjendje e njohur si mbytje dytësore. Viktima gjithashtu pas shpëtimit mund të ketë nevojë të trajtohet për hipotermi.

 

Si mund të ndihmoni:

  • Shpëtoni viktimën nga mbytja, kini kujdes!
  • Nëse e keni shpëtuar viktimën nga mbytja në ujë, ndihmojeni të shtrihet me kokën më të ulët se pjesa tjetër e trupit, në mënyrë që uji të rrjedhë nga goja. Kjo zvogëlon rrezikun e përthithjes së mëtejshme të ujit në traktin pulmonar.
  • Nëse viktima është plotësisht i vetëdijshëm. Trajtoni viktimën për hipotermi; zëvendësoni rrobat e lagura me rroba të thata nëse është e mundur dhe mbulojeni me batanije ose pallto të thata, jepini një pije të ngrohtë.
  • Telefononi për ndihmë urgjente edhe nëse viktima duket se po shërohet plotësisht, për shkak të rrezikut të mbytjes dytësore. Monitoroni shenjat e tij jetësore – nivelin e vetëdijes, frymëmarrjen dhe pulsin – derisa të arrijë ndihma mjekësore.

Nëse viktima është pa ndjenja pasi është shpëtuar nga mbytja:

  • Nëse viktima është pa ndjenja dhe ju jeni vetëm, jepni reanimacijon kardiopullmonar dhe pastaj telefononi për ndihmë urgjente.
  • Nëse viktima pa ndjenja fillon të marrë frymë, trajtojeni për hipotermi duke e mbuluar me rroba të ngrohta dhe batanije. Nëse i përmirësohet gjendja, zëvendësojini rrobat e tij të lagura me të thata nëse është e mundur. Monitoroni dhe regjistroni shenjat vitale-nivelin e vetëdijes, frymëmarrjen dhe pulsin derisa të arrijë ndihma mjeksore.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve kardiovaskulare

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Здравје | Shëndet

Скрининг тестовите

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Dg.

Mjekët

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Здравје | Shëndet

Higjiena mendore

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Здравје | Shëndet

Редовен и квалитетен сон

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Здравје | Shëndet

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Здравје | Shëndet

Вакцинација

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Здравје | Shëndet

Ментална хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Dg.

Симптом

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Dg.

Болест

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Здравје | Shëndet

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето