Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Хипервентилација е состојба кога едно лице дише премногу брзо или премногу длабоко, што доведува до намалување на нивоата на јаглерод диоксид (CO2) во телото. Оваа состојба обично се манифестира во акутна анксиозност и може да биде придружена со напад на паника. Може да се појави кај поединци кои неодамна доживеале емоционален стрес или кај оние со историја на напади на паника. Абнормално брзо или длабоко дишење на хипервентилација предизвикува зголемено губење на јаглерод диоксид од крвта, што доведува до хемиски промени во крвта. Овие промени резултираат со симптоми како што се вртоглавица и тремор, како и пецкање во рацете. Како што дишењето се враќа во нормала, овие симптоми постепено се намалуваат.

 

Знаци на хипервентилација:

 • Ненормално брзо дишење
 • Брза фреквенција на пулсот
 • Кратки паузи во дишењето
 • Однесување кое бара внимание
 • Вртоглавица или несвестица
 • Треперење, потење, сува уста или трнење во рацете
 • Пецкање и грчеви во рацете, нозете и околу устата

 

Како може да помогнете:

 • Кога разговарате со жртвата, бидете убедливи, љубезни и смирувачки. Ако е можно, преместете ја жртвата на мирно место каде што ќе може полесно и побрзо да ја врати контролата врз своето дишење. Ако тоа не е можно, замолете ги сите случајни минувачи да си заминат.
 • Советувајте го да дише длабоко и бавно. Да вдише низ носот, да го задржи здивот кратко време, а потоа полека да издише низ устата. Ова може да помогне да го врати нормалниот ритам на дишење.
 • Не ја советувајте жртвата да дише од хартиена кеса бидејќи тоа може да ја влоши состојбата.
 • Вашата цел е да гo натерате да се чувствуваа безбедно за да се смири.
 • Бидете свесни дека и сериозни болести може да предизвикуват забрзано дишење и анксиозност. Затоа, охрабрете ја жртвата да побара лекарски совет за превенција и контролирање на паничните напди во иднина.

 

Aко процените дека има потреба од професионална медицинска нега, веднаш јавете се на брза помош.

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Здравје | Shëndet

Të ushqyerit e shëndetshëm

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Здравје | Shëndet

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Dg.

Терапија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Dg.

Sëmundje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve kardiovaskulare

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Dg.

Болест

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Dg.

Здравственото знаење

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur