Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Mbytja e shkaktuar nga një copë ushqim ose objekt bllokon fytin dhe parandalon që oksigjeni të hyjë në mushkëri. Shumica e njerëzve e kane përjetuar atë në një moment të jetës së tyre. Personi që mbytet fillon të kollitet vazhdimisht derisa ushqimi ose objekti që ka ngecur të hiqet nga fyti dhe rrugët e frymëmarrjes të pastrohen. Nëse pengesa e rrugëve të frymëmarrjes është e rëndë dhe e plotë, furnizimi me oksigjen në mushkëri ndërpritet dhe nëse obstrukcioni nuk hiqet brenda disa minutash, personi mund të humbasë vetëdijen dhe të humb jetën.

 

Shkaqet më të zakonshme të mbytjes:

 • Përtypja jo e mjaftueshme e ushqimit.
 • Kur flisni dhe qeshni ndërsa hani ushqim.
 • Gjendja e dehur.
 • Pakujdesi duku hangër karamele, kikirikë dhe të tjera.
 • Fëmijët e vegjël duke lozur me lodra të vockra.

 

Shenjat e mbytjes:

 • Vështirësi në frymëmarrje
 • Lë tinguj të çuditshëm kur përpiqet të merr frymë
 • Tregon në fyt ose kap qafën
 • E mban gojën hapur
 • Fytyra e tij bëhet e kuqe-gri-blu
 • Mund të humbasë vetëdijen

 

 

Mbytja për shkak të obstrukcionit të rëndë të traktit të sipërm të frymëmarrjes ka nevojë për ndërhyrje urgjente.

Si mund të ndihmoni:

 • Nëse personi është i vetëdijshëm dhe po përpiqet të marrë frymë, inkurajojeni atë të kollitet. Qëndroni anash ose pas personit, vendosni dorën tuaj të majtë nën gjoksin e tij, përkuleni në bel në mënyrë që trupi i sipërm të jetë paralel me tokën, dhe me pëllëmbën e dorës së djathtë, kryeni pesë goditje në mes të shpinës. Fëmijët e vegjël mbështetni me stomak në prehërin tuaj dhe me dorën tuaj të djathtë kryeni pesë goditje në mes të shpinës.
 • Nëse personi është i vetëdijshëm, por nuk mund të marrë frymë, kollitet dhe mbytet, menjëherë filloni me manovrën Heimlich, ushtrimin e presionit në bark për të eliminuar pengimin e fytit dhe pastrimin e rrugëve të frymëmarrjes. Qëndroni prapa personit që mbytet, me njërën këmbë pak para tjetrës për ekuilibër. Vendosni duart rreth belit të tij, diku sipër kërthizës, ku pëllëmba juaj e majtë është grushtuar dhe kapet me dorën e djathtë. Shtypni fort në bark, duke ushtruar presion mbrapa dhe pak lart.
 • Nëse personi tashmë humb vetëdijen, ai duhet shtrirë me kujdes në shpinë. Provoni të hiqni objektin nga fyti i tij. Përdorni dorën tuaj të majtë për të mbajtur mjekrën dhe për të hapur gojën e tij. Me gishtin tregues të dorës së djathtë përpiquni të hiqni objektin nga fyty i personit në pavetëdije. Pastaj menjëherë filloni me reanimacion kardiopulmonarë për të shpëtuar jetën e tij. Këtu tashmë, menjëherë lajmroni ndihmën e shpejtë mjeksore.

 

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Фармакологија | Farmakologjia

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Разни теми | Tema të ndryshme

Влијанието на технологијата врз здравствената заштита!

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve kardiovaskulare

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Dg.

Preventiva

Здравје | Shëndet

Општ медицински преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dehidratimi

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Hipoksia

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Разни теми | Tema të ndryshme

Генетски фактори и нивното влијание на здравјето

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Dg.

Лекарски преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Здравје | Shëndet

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Здравје | Shëndet

Редовен и квалитетен сон

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Разни теми | Tema të ndryshme

Ndikimi i teknologjisë në kujdesin shëndetësor!

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Dg.

Лекари

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve