Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Ky është një reaksion i rëndë alergjik që prek të gjithë trupin. Mund të zhvillohet brenda sekondave ose minutave pas kontaktit fillestar me alergjenin dhe është potencialisht fatale. Gjatë një reaksioni anafilaktik, kimikatet lëshohen në gjak që zgjerojnë enët e gjakut. Kjo shkakton një rënie të presionit të gjakut dhe ënjtje të rrugëve të frymëmarrjes, duke rezultuar në vështirësi në frymëmarrje. Përveç kësaj, gjuha dhe fyti mund të fryhen, duke penguar rrugët e frymëmarrjes. Sasia e oksigjenit e dërguar në organet vitale mund të reduktohet ndjeshëm, duke shkaktuar hipoksi. Shkaktarët e zakonshëm të shokut anafilaktik janë: arrat, butakët, vezët, pickimet e grerëzave dhe bletëve, lateksi dhe medikamente të caktuara. Një viktimë me shok anafilaktik ka nevojë për trajtim të menjëhershëm me një injeksion epinefrinës.

 

Shenja më të shpeshta:

 • Skuqje, kruajtje ose zona të ngritura të lëkurës 
 • Sytë të kuq e të përlotur
 • Ënjtje e duarve, këmbëve dhe fytyrës
 • Dhimbje barku, të vjella dhe diarre
 • Vështirësi në frymëmarrje, duke filluar nga shtrëngimi në kraharor deri te vështirësitë e rënda, duke shkaktuar që viktima të gulçojë për ajër
 • Lëkurë të zbehtë
 • Ënjtje e dukshme e gjuhës dhe e fytit me ënjtje rreth syve
 • Ndjenja të ankthit
 • Konfuzion
 • Shenja  shoku, që çojnë në kolaps dhe humbje të vetëdijes

 

Si mund të ndihmoni:

 • Thirrni ndihmë urgjente. Tregojini dispeçerit se dyshoni për shok anafilaktik.
 • Nëse viktima ka një injeksion automatik të epinefrinës, ndihmojeni atë ta përdorë. Nëse ajo viktima nuk është në gjendje të marrë ilaçin, administroje atë vetë. Hiqeni kapakun e sigurisë dhe duke e mbajtur injektorin me grusht, shtyjeni fort majën në kofshën e viktimës derisa të klikojë, duke lëshuar ilaçin (ai mund të jepet edhe përmes veshjeve). Mbajeni për dhjetë sekonda, hiqni autoinjektorin, më pas masazhoni vendin e injektimit për dhjetë sekonda.
 • Ndihmoni gjithashtu viktimën të ulet në një pozicion që lehtëson më së miri çdo vështirësi në frymëmarrje. Nëse zbehet me një puls të dobët, ndihmojeni të shtrihet me këmbët e ngritura dhe trajtojeni atë për tronditje.
 • Monitoroni shenjat vitale – nivelin e vetëdijes, frymëmarrjen dhe pulsin ndërsa prisni që të vijë ndihma. Doza të përsëritura të epinefrinës mund të jepen në intervale prej pesë minutash nëse nuk ka përmirësim ose simptomat kthehen.
 • Nëse viktima humbet vetëdijen dhe nuk merr frymë normalisht, filloni reanimimin kardiopulmonar.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Hipoksia

Dg.

Mjekët

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Здравје | Shëndet

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Здравје | Shëndet

Соодветна хидратација на телото

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Разни теми | Tema të ndryshme

Ndikimi i teknologjisë në kujdesin shëndetësor!

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Dg.

Sëmundje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Режим на исхрана (Диета) при дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Здравје | Shëndet

Општ медицински преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Фармакологија | Farmakologjia

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve kardiovaskulare

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Dg.

Терапија

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme