Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Kur gjakderdhja nga plaga është e rëndë, mund të jetë dramatike dhe shqetësuese. Nëse gjakderdhja nuk kontrollohet shpejtë, mund të zhvillohet gjendje shoku dhe viktima të humbasë vetëdijen. Kur trajtoni një plagë me gjakderdhje të madhe, së pari kontrolloni për objekte të ngujuara në plagë; kini kujdes që të mos shtypni drejtpërdrejt në objektin si p.sh. qelq i ngujuar.

 

Si mund të ndihmoni:

  • Hiqni ose prisni rrobat sipas nevojës për të ekspozuar plagën.
  • Ushtroni presion të drejtpërdrejtë në plagë me gishta duke përdorur garzë sterile ose të pastër. Nëse nuk keni garzë, përdorni një leckë të pastër për të ushtruar presion të drejtpërdrejtë. Nëse ka një objekt të ngujuar në plagë, ushtroni presion në të dy anët e objektit për ta hequr atë nga plaga.
  • Mbani presion të drejtpërdrejtë në plagë për të kontrolluar gjakderdhjen. Plaga duhet të jete mbi nivelin e zemrës së viktimës për të zvogëluar humbjen e gjakut.
  • Ndihmoni të dëmtuarin të shtrihet. Për shkak se mund të ndodhë gjendje shoku, duhet të ngrihen dhe të mbështeten këmbët e tij  më lartë, në mënyrë që ato të jenë mbi nivelin e zemrës së tij.
  • Telefononi menjëherë dhe kërkoni ndihmë urgjente mjekësore.
  • Mbajeni ose fiksoni garzën me një fashë mjaftueshëm të shtrënguar për të mbajtur presionin, por jo edhe aq shumë sa të dëmtojë qarkullimin.
  • Nëse gjakderdhja e deporton garzën, vendosni një garzë të dytë mbi të parën. Nëse gjaku depërton edhe përmes garzës së dytë, hiqini të dyja dhe aplikoni një të re, duke u kujdesur që të bëni presion pikërisht mbi pikën e gjakderdhjes.
  • Kontrolloni qarkullimin jashtë fashës. Nëse qarkullimi është i dëmtuar, lironi pakës fashën.
  • Monitoroni shenjat vitale – nivelin e vetëdijes, frymëmarrjen dhe pulsin ndërsa prisni që të vijë ndihma e shpejtë.
  • Nëse viktima humb vetëdijen, vlerësojeni frymëmarrjen normale dhe pullsin, nëse mungojnë, filloni me reanimacion kardiopullmonarë.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Dg.

Terapia

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Фармакологија | Farmakologjia

Фармакологија и превентивни мерки

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Здравје | Shëndet

Хигиена

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Здравје | Shëndet

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Dg.

Mjekët

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Здравје | Shëndet

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Здравје | Shëndet

Higjiena mendore

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Здравје | Shëndet

Општ медицински преглед

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Dg.

Preventiva

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Здравје | Shëndet

Вакцинација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Здравје | Shëndet

Редовен и квалитетен сон

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi