Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Екстремитет кој е делумно или целосно ампутиран, во повеќето случаи може повторно да се прикачи со микрохирургија. Од витално значење е жртвата и ампутираниот дел да бидат однесени во најблиската болница што е можно поскоро. Можна е состојба на шок и таа треба да се третира.

 

Како можете да помогнете:

  • Контролирајте ја загубата на крв со примена на директен притисок и подигање на повредениот дел над срцето на жртвата.
  • Ставете стерилна газа или чиста крпа на раната и прицврстете ја со завој. Ако сте обучени да користите турникет, можеби е погодно.
  • Третирајте ја жртвата за шок состојба.
  • Повикајте итна помош. Кажете му на диспечерот дека е вклучена ампутација.
  • Следете ги виталните знаци – ниво на свест, дишење и пулс додека чекате да пристигне помош.
  • Не го мијте ампутираниот дел.
  • Отсечениот дел завиткајте го во најлонска фолија или пластична кеса.
  • Завиткајте го пакувањето во газа или мека ткаенина и ставете го во сад полн со кршен мраз и вода.
  • Не смее да се става ампутираниот дел директно на мраз.

 

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Dg.

Terapia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Здравје | Shëndet

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Dg.

Превенција

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Dg.

Симптом

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Hipoksia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Разни теми | Tema të ndryshme

Влијанието на технологијата врз здравствената заштита!

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Dg.

Лекари

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Здравје | Shëndet

Ментална хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Dg.

Diagnoza

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Фармакологија | Farmakologjia

Фармакологија и превентивни мерки

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve kardiovaskulare

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите