Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Крварење во внатрешноста на телото може да се појави по сериозна повреда, како фрактура или удар од остар предмет, но може да се појави и спонтано – на пример, крварење од чир на желудникот. Главниот ризик од внатрешно крварење е состојба на шок. Бидејќи, крвта може да се акумулира околу органите како што се белите дробови, срцето или мозокот и да врши сериозен притисок врз нив. Сомневајте се за внатрешно крварење ако жртвата развие знаци на шок без очигледна загуба на крв. Знаците на внатрешно крварење варираат во зависност од местото на крварење. Покрај тоа, крварењето од некои отвори на телото може да укажат на сериозна повреда или болест.

 

Знаци на внатрешно крварење:

 • Информации од жртвата кои укажуват на  повреда или болест.
 • Првично, бледа, студена кожа.
 • Aко крварењето продолжува, кожата може стане сино-сива (цијаноза)
 • Брз, слаб пулс
 • Жед, сува уста
 • Брзо, плитко дишење
 • Збунетост, немир и раздразливост
 • Болка
 • Можен колапс и бесвест
 • Крварење од отворите на телото
 • Во случаи на насилна повреда, „шаблон модринки“ – области со обезбојување на кожата во форми

 

Како можете да помогнете:

 • Следете го третманот за состојба на шок.
 • Веднаш повикајте брза помош или веднаш однесете ја жртвата во најблиската болница.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Превенција | Preventiva

Вакцинација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Dg.

Njohurija shëndetësore

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Превенција | Preventiva

Скрининг тестовите

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Dg.

Лекарски преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik

Превенција | Preventiva

Редовен и квалитетен сон

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Dg.

Лекари

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Превенција | Preventiva

Vaksinimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike

Превенција | Preventiva

Хигиена

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Превенција | Preventiva

Testet e depistimit