Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Хигиената е збир на практики што се вршат за одржување на здравјето. Според Светската здравствена организација (СЗО), „хигиената се однесува на условите и практиките кои помагаат да се одржи здравјето и да се спречи ширењето на болеста“. Добрата хигиена е од суштинско значење за превенција на болести и општо добро здравје. Правилната хигиена помага да се спречи ширењето на инфекции и да се заштити вашето тело од бројни бактерии, вируси и други патогени. На крајот на краиштата, треба да знаете дека добрата хигиена не е само позитивна навика, туку и инвестиција во добро здравје, за вас и вашите најблиски.

Пораката за важноста на добрата хигиена треба да се шири во заедницата, бидејќи таа е една од најефикасните мерки за заштита на јавното здравје. Практиките насочени кон одржување на личната хигиена и чистење на животната средина имаат големо влијание врз здравјето и благосостојбата. Затоа, кога зборуваме за хигиена, важно е да се посветиме на личната хигиена и да одржуваме чиста животна средина, бидејќи таму каде што нема чистота , нема здравје и благосостојба.

 

Најважните хигиенски принципи за превенција од болести:

  • Редовното миење на рацете, носот и лицето е една од најважните превентивни мерки против болести, вклучувајќи настинки и грип.
  • Редовното миење на забите, после секој оброк придонесува за целокупно добро здравје.
  • Редовното сечење на ноктите на рацете и нозете е важен аспект на личната хигиена и заштита од разни патогени и бактерии.
  • Редовното капење или туширање помага да се отстрани прашината, нечистотијата и бактериите од телото.
  • Честото перење на алиштата е важен аспект за превенција од разни болести. Облеката е постојано во контакт со различни површини и предмети, па тие можат да станат носители на бактерии и вируси.
  • Редовното чистење на кујнските површини и приборот за јадење помага да се спречи ширењето на разни болести.
  • Редовното чистење и проветрување на домот се две важни практики за одржување на здрав и хигиенски простор за живеење.
  • Редовното одржување на чиста средина надвор од домот може да придонесе за подобро здравје, општа благосостојба и да има позитивно влијание врз животната средина.

 

Примената на овие хигиенски принципи може значително да го подобри здравјето и да спречи ширење на болести и инфекции. Хигиената е важна за добро здравје!

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Dg.

Болест

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Dg.

Njohurija shëndetësore

Dg.

Лекари

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Dg.

Terapia

Dg.

Лекарски преглед

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Dg.

Превенција

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Dg.

Здравственото знаење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Разни теми | Tema të ndryshme

Ndikimi i teknologjisë në kujdesin shëndetësor!

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Здравје | Shëndet

Higjiena

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Dg.

Sëmundje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Hipoksia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Здравје | Shëndet

Редовен и квалитетен сон

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Dg.

Preventiva

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Dg.

Симптом

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve kardiovaskulare

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж