Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Është një dëmtim i kyçeve në të cilin kockat janë tërhequr pjesërisht ose plotësisht nga pozicioni i tyre normal. Një dislokim i kyçit mund të shkaktohet nga një forcë e fortë që e shtyn kockën në një pozicion jonormal ose nga një tkurrje e dhunshme e muskujve. Ky dëmtim shumë i dhimbshëm zakonisht prek shpatullën, gjurin, nofullën ose nyjet e dorës dhe të gishtërinjve. Dislokimet mund të shoqërohen me këputje të ligamenteve ose dëmtim të membranës sinoviale që vesh kapsulën e kyçit.

Zhvendosja e një nyjeje mund të ketë pasoja të rënda. Është e vështirë të dallosh një dislokim nga një frakturë e mbyllur. Nëse keni dyshime, trajtojeni dëmtimin si një frakturë.

 

Si mund të ndihmoni:

  • Nëse, për shembull, viktima ka një shpatull të dislokuar, këshillojeni atë të qëndrojë i qetë.
  • Ndihmojeni atë të mbështesë krahun e dëmtuar në pozicionin që e gjen më të rehatshëm.
  • Mos e lëvizni viktimën derisa pjesa e dëmtuar të jetë e imobilizuar, përveç nëse është në rrezik të menjëhershëm.
  • Imobilizoni shpatullën e dëmtuar. Siguroni shpatullën dhe krahun për trupi me një fashë.
  • Mos u përpiqni të rregulloni një nyje të zhvendosur, pasi kjo mund të shkaktojë lëndime të mëtejshme.
  • Në rast dëmtimi të nyjeve të dorës ose gishtërinjve, hiqni unazat për shkak të ënjtjes.
  • Trajtojeni viktimën për gjendje shoku, nëse është e nevojshme.
  • Dërgoni viktimën në spitalin më të afërt.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Dg.

Терапија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Фармакологија | Farmakologjia

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Dg.

Болест

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Здравје | Shëndet

Скрининг тестовите

Разни теми | Tema të ndryshme

Генетски фактори и нивното влијание на здравјето

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Dg.

Дијагноза

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Разни теми | Tema të ndryshme

Влијанието на технологијата врз здравствената заштита!

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Dg.

Mjekët

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Dg.

Лекари

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Здравје | Shëndet

Хигиена

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Dg.

Sëmundje

Здравје | Shëndet

Hidratimi adekuat i trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja