Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Оваа состојба е ненадеен болен спазам во еден или повеќе мускули. Грчеви најчесто се јавуваат за време на спиењето. Тие можат да се развијат и по напорни вежби, поради таложење на разни хемиски отпадоци во мускулите или поради прекумерно губење на соли и течности од телото преку потење или дехидрација. Грчевите често може да се ублажат со истегнување и масажа на погодените мускули.

 

Како можете да помогнете:

 

Грчеви во нозете

  • Помогнете му на повредениот да застане со својата тежина на предната страна со прстите на ногата; Откако ќе помине спазмот, масирајте го зафатениот дел од ногата со прстите.

 

Грчеви во мускулите на потколеницата

  • Помогнете му на повредениот да го исправи коленото и поддржете го стапалото. Свиткајте го стапалото нагоре кон потколеницата за да ги истегнете мускулите на потколеницата, а потоа масирајте ја погодената област на задниот дел од потколеницата.

 

Грч во предниот дел на бутот

  • Помогнете му на жртвата да легне. Подигнете ја ногата и свиткајте му го коленото за да ги истегнете мускулите. Масирајте ги погодените мускули штом ќе помине спазамот.

 

Грчеви во задниот дел на бутот

  • Помогнете му на жртвата да легне. Подигнете ја ногата и исправете го коленото за да ги истегнете мускулите. Масирајте ја областа откако ќе помине спазмот.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Здравје | Shëndet

Hidratimi adekuat i trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Dg.

Njohurija shëndetësore

Dg.

Лекари

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Dg.

Превенција

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Разни теми | Tema të ndryshme

Faktorët gjenetikë dhe ndikimi i tyre në shëndet

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Здравје | Shëndet

Скрининг тестовите

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Dg.

Simptom

Здравје | Shëndet

Higjiena

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Здравје | Shëndet

Вакцинација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Dg.

Diagnoza

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Разни теми | Tema të ndryshme

Ndikimi i teknologjisë në kujdesin shëndetësor!

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Режим на исхрана (Диета) при дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Здравје | Shëndet

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme