Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Болката во ушите може да биде резултат на воспаление на надворешното, средното или внатрешното уво, често предизвикано од инфекција поврзана со настинка, тонзилитис или грип. Може да биде предизвикана и од температура, предмет заглавен во ушниот канал или пренесена болка од апсцес на забите. Може да има и привремено губење на слухот. Болката во ушите често се јавува при летање како резултат на промените во воздушниот притисок при искачување и спуштање. Инфекцијата може да предизвика собирање на гној во средното уво; ушното тапанче може да пукне, дозволувајќи му на гнојот да се исцеди, што привремено ја ублажува болката. Забоболката може да се развие кога пулпата во внатрешноста на забот ќе се воспали поради кариес. Ако не се лекува, пулпата се инфицира, што доведува до апсцес и предизвикува мачна болка. Инфекцијата може да предизвика оток околу забот или вилицата.

 

Како можете да помогнете:

  • Возрасен човек може да ја земе препорачаната доза на таблети ацетаминофен или ибупрофен или свој лек за болка. Детето може да ја земе препорачаната доза на сируп од ацетаминофен.
  • Дајте и ладна или топла облога во зависност од природата на болката, завиткано во крпа, за да се држи до засегнатата страна на лицето.
  • Советувајте ја жртвата со забоболка и болка во уво да побара лекарска помош, особено ако жртвата е дете однесете го веднаш на лекар. Ако жртвата има забоболка, советувајте ја да го посети својот стоматолог.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Превенција | Preventiva

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Dg.

Дијагноза

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Епилептичен напад

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Dg.

Болест

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Dg.

Simptom

Превенција | Preventiva

Hidratimi adekuat i trupit

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Hipoksia

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve kardiovaskulare

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Превенција | Preventiva

Vaksinimi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Dg.

Симптом

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)