Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Termi angina pectoris fjalë për fjalë do të thotë shtrëngim në gjoks. Angina ndodh kur arteriet koronare që furnizojnë me gjak muskulin e zemrës ngushtohen dhe nuk mund të mbajnë gjak të mjaftueshëm për të përmbushur kërkesat e shtuara gjatë sforcimit ose eksitimit. Sulmi e detyron viktimën të pushojë; dhimbja duhet të zhduket shpejt pas pushimit.

Shenjat e anginës:

 • Dhimbje në qendër të gjoksit si një ves, e cila mund të përhapet në nofull dhe poshtë njërit ose të dy krahëve
 • Lehtësim i dhimbjes me pushim
 • Frymëmarrje e shkurtër
 • Lodhje, e cila shpesh është e papritur dhe ekstreme
 • Një ndjenjë ankthi

 

Si mund të ndihmoni:

 • Ndihmoni të dëmtuarin të ndalojë atë që po bën dhe të ulet të pushojë. Qetësojeni atë dhe sigurohuni që ai të jetë rehat; kjo duhet të ndihmojë në uljen e dhimbjes.
 • Nëse viktima ka ilaçe kundër anginës, si tableta ose spraj me pompë, ndihmojeni atë t’i marrë ato.
 • Nëse dhimbja nuk largohet pesë minuta pas marrjes së barnës për anginë, këshillojeni atë të marrë një dozë të dytë.
 • Inkurajoni viktimën të pushojë dhe mbajini të gjithë kalimtarët larg.
 • Nëse viktima ka ende dhimbje pesë minuta pas dozës së dytë, ose dhimbja kthehet, dhe ju dyshoni për një atak në zemër. Thirrni një ndihmë urgjente.
 • Nëse dhimbja largohet pas pushimit, viktima zakonisht do të jetë në gjendje të rifillojë atë që po bënte. Nëse ai është i shqetësuar, thuajini të kërkojë kujdes mjekësor.
 • Nëse viktima është pa ndjenja dhe nuk merr frymë normalisht, filloni ringjalljen kardiopulmonare derisa të mbërrijë një ambulancë.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Dg.

Preventiva

Dg.

Превенција

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Епилептичен напад

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Здравје | Shëndet

Higjiena

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Здравје | Shëndet

Ментална хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Разни теми | Tema të ndryshme

Ndikimi i teknologjisë në kujdesin shëndetësor!

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Симптом

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Здравје | Shëndet

Скрининг тестовите

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve kardiovaskulare

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Разни теми | Tema të ndryshme

Генетски фактори и нивното влијание на здравјето

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Dg.

Здравственото знаење

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e dytë)

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови