Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Gjunjëzohuni pranë viktimës në nivelin e gjoksit. Vendoseni shpatullën e njërës dorë në qendër të gjoksit të viktimës. Ju mund të identifikoni pozicionin e duhur të dorës për ngjeshjet e gjoksit edhe mbi veshjen e viktimës. Vendoseni dorën në fund të sternumin ose pjesën e sipërme të barkut në fillim te kockës dë sternumit. Vendoseni […]

Read More
Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Клекнете покрај жртвата на ниво со неговите гради. Ставете ја дланката од едната рака на центарот на градите на жртвата. Можете да ја идентификувате правилната положба на рацете за компресија на градниот кош и преку облеката на жртвата. Ставете ја раката на градната коска на жртвата во долниот врв на градната коска или горниот дел […]

Read More
Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Këto probleme janë kryesisht për shkak të acarimit të sistemit tretës. Diarreja dhe të vjellat mund të shkaktohen nga një sërë organizmash të ndryshëm, duke përfshirë viruset, bakteret dhe parazitët. Ato zakonisht vijnë nga konsumimi i ushqimit ose ujit të kontaminuar, por infeksioni mund të përhapet gjithashtu nga personi në person. Higjiena e mirë ndihmon […]

Read More
Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Овие проблеми најчесто се должат на иритација на дигестивниот систем. Дијареата и повраќањето можат да бидат предизвикани од повеќе различни организми, вклучувајќи вируси, бактерии и паразити. Тие обично произлегуваат од конзумирање на контаминирана храна или вода, но инфекцијата може да се пренесе  и од човек на човек. Добрата хигиена помага да се спречи заразна дијареа. […]

Read More
Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Dhimbja e barkut mund të ndodhë përshkak helmimit nga ushqimi. Dhimbja therëse zakonisht ndodh gjatë stërvitjes dhe është e mprehtë. Distensioni ose obstrukcioni i zorrëve shkakton dhimbje barku, një dhimbje që vjen e shkon në valë, e cila shpesh e lë viktimën në agoni dhe mund të shoqërohet me të vjella. Ndonjëherë dhimbja e barkut […]

Read More
Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Болката во стомакот може да се јавува при труење со храна. Болката во вид на убод обично се јавува за време на вежбање и е остра. Дистензијата или опструкцијата на цревата предизвикува колика, болка што доаѓа и оди во бранови, што често жртвата паѓа во агонија и може да биде придружена со повраќање. Понекогаш абдоминалната […]

Read More
Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Dhimbja e veshit mund të jetë rezultat i inflamacionit të veshit të jashtëm, të mesëm ose të brendshëm, shpesh i shkaktuar nga një infeksion i lidhur me një ftohje, bajame ose grip. Mund të shkaktohet gjithashtu nga temperatura, nga një objekt i mbërthyer në kanalin e veshit ose dhimbje e përhapur nga një absces dentar. […]

Read More
Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Болката во ушите може да биде резултат на воспаление на надворешното, средното или внатрешното уво, често предизвикано од инфекција поврзана со настинка, тонзилитис или грип. Може да биде предизвикана и од температура, предмет заглавен во ушниот канал или пренесена болка од апсцес на забите. Може да има и привремено губење на слухот. Болката во ушите […]

Read More
Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Dhimbja më e zakonshme e fytit është një ndjesi “djegie dhe kruajtjeje” e shkaktuar nga inflamacioni, që shpesh është shenja e parë e një kolle ose ftohjeje. Tonsiliti ndodh kur bajamet në pjesën e pasme të fytit infektohen. Bajamet bëhen të kuqe dhe të fryrë dhe mund të shihen pika të bardha qelb. Gëlltitja mund […]

Read More
Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Најчеста болка во грлото е чувство на „печење и чешање“ предизвикано од воспаление, кое често е прв знак на кашлица или настинка. Тонзилитис се јавува кога крајниците на задниот дел на грлото се инфицираат. Крајниците стануваат црвени и отечени и може да се забележат бели дамки од гној. Голтањето може да биде тешко, а жлездите […]

Read More