Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Симптом на респираторни заболувања: Кашлање крв Кашлањето крв, познато како хемоптиза, е сериозен симптом и може да биде показател за разни проблеми со белите дробови. Тоа е премин на крв низ респираторниот систем, што може да се должи на инфекција, оштетување на ткивото или други причини. Процесот на кашлање крв може да биде резултат на […]

Read More
Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Симптом на респираторни заболувања: Општа слабост и замор. Општата слабост и замор се симптоми кои можат да се опишат како физичка состојба на општ пад на енергијата и способностите. Зголемена чувствителност на мускулите, намалена физичка издржливост и ограничена мускулна функција. Овие симптоми може да бидат неспецифични и предизвикани од различни здравствени причини, вклучително и белодробни […]

Read More
Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Симптом на респираторни заболувања: Отежнато дишење. Диспнеа, или отежнато дишење, е состојба кога лицето доживува тешкотии со дишењето и може да се појави во различни форми и степени на сериозност. Диспнеата може да биде краткотрајна или хронична и може да биде предизвикана од различни здравствени состојби. Обично е симптом на белодробна болест и може да […]

Read More
Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Симптом на респираторни заболувања: Треска. Треска (висока телесна температура) исто така често се јавува како одговор на инфекции во респираторниот тракт. Белодробните заболувања како што се грип, настинка, бронхитис, пневмонија и други може да предизвикаат треска. Температурата на телото се зголемува како дел од имунолошкиот одговор за борба против инфекцијата. Важно е да не се […]

Read More
Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Симптом на респираторни заболувања: Кашлица. Кашлицата како симптом е присутна кај различни видови респираторни проблеми, вклучувајќи грип, настинки, бронхитис, астма и пневмонија. Кашлицата може да биде сува или влажна, во зависност од природата на проблемот со дишењето. Сува кашлица е вид на кашлица кога нема секрет или спутум присутен во долниот респираторен тракт. Влажната кашлица, […]

Read More